ΔΙΕΘΝΗ

Επιστολές της Τζάκι Κένεντι άγνωστες επί 14 χρόνια σε πλειστηριασμό

επιστολές-της-τζάκι-κένεντι-άγνωστες-350940

Επιστολές της Τζάκι Κένεντι – Ωνάση προς έναν Ιρλανδό ιερωμένο, άγνωστες ως σήμερα, αποκαλύπτουν τις αντιδράσεις στις γυναικοδουλειές του προέδρου, συζύγου της αλλά και τον μεγάλο έρωτα της γι αυτόν θα δημοπρατηθούν στις 10 Ιουνίου. Σε μια από τις επιστολές της γράφει ότι η δολοφονία του συζύγου της την έκανε «να μισήσει το θεό».

Η εφημερίδα «Ιrish Times» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από τις 30 περίπου επιστολές της πρώην Πρώτης Κυρίας της Αμερικής στον Τζόζεφ Λίοναρντ, έναν Ιρλανδό ιερέα 73 ετών τον οποίο συνάντησε το 1950 όταν, ανύπαντρη, ήταν μόλις 21 χρονών. Τον ξαναείδε για δεύτερη φορά μαζί με τον τότε γερουσιαστή Τζον Κένεντι πέντε χρόνια αργότερα.

Είχε φιλοδοξίες «ακριβώς σαν της Μακμπεθ» η Τζάκι και το ομολογεί σε μια από τις 130 σελίδες των επιστολών της. «Ίσως ζαλίζομαι βλέποντας τον εαυτό μου μέσα στη λάμψη ενός κόσμου με στέμματα, ηγέτες, άνδρες του πεπρωμένου και όχι σαν μια νοικοκυρούλα. (…) αυτό φαντάζει ωραίο απ’ έξω αλλά όταν είσαι μέσα και είσαι μόνη (…,) είναι Κόλαση». Ένα χρόνο μετά το γάμο της γράφει: «Μ’ αρέσει που είμαι παντρεμένη, όλο και περισσότερο».

Σε μια επιστολή της που έγραψε όταν ήταν πλέον Πρώτη Κυρία της Αμερικής εξιστορεί πως παρά λίγο, προτού γνωρίσει τον Τζων Κενεντι, θα παντρευόταν έναν χρηματιστή. Γράφει και για τους φόβους της μήπως ο Τζων μοιάζει του πατέρα της ο οποίος «αγαπά το κυνήγι και βαριέται το παν (…) και ότι ένας παντρεμένος πρέπει να αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι πάντοτε ελκυστικός γι αυτό φλερτάρει άλλες γυναίκες αφήνοντας τη δική του».

Σε ένα από τα τελευταία γράμματά της στον Λίοναρντ – ένα από τα πιο συναισθηματικά φορτισμενα – η Τζάκι εξομολογείται στον ιερέα: «Νιώθω όλο και πιο σκληρή κάθε μέρα γι αυτό που εχασα. Πάντοτε ήθελα να είμαι εγώ εκείνη που πέθανε και όχι ο Τζων».

Η εταιρεία που θα κάνει τον πλειστηριασμό εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι οι επιστολές «αποτελούν στην ουσία μια αδημοσίευτη αυτοβιογραφία της Ζακελίν – Μπουβιέ Κενεντι. Η συλλογή των επιστολών της αποκαλύπτει τον εσωτερικό κόσμο της πιο ονομαστής Πρώτης Κυρίας της Αμερικής “.

Πιστεύεται ότι η συλλογή θα πουληθεί τουλάχιστον 1,2 εκατ. ευρώ αλλά είναι αμφίβολο αν θα γίνει ποτέ γνωστό ποιος την αγόρασε.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου