ΔΙΕΘΝΗ

Σε κρίσιμη κατάσταση κρατούμενος δημοσιογράφος του Al Jazeera στην Αίγυπτο

σε-κρίσιμη-κατάσταση-κρατούμενος-δημ-351229

Κραυγή αγωνίας από την οικογένεια του φυλακισμένου δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera Αμπντάλα Ελ Σάμι, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από 112 ημέρες απεργίας πείνας λόγω της κράτησής του εδώ και εννέα μήνες στις φυλακές της Αιγύπτου χωρίς δίκη.

Ο δημοσιογράφος είχε συλληφθεί την 14η Αυγούστου ενώ κάλυπτε την διάλυση -εν μέσω λουτρού αίματος- κινητοποίησης υποστηρικτών του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό την 3η Ιουλίου 2013.

Ο δημοσιογράφος κρατείται έκτοτε εν αναμονή της δίκης του, για την οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη οριστεί η ημερομηνία.

Ο αδελφός του δημοσιογράφου, ο Μοσάαμπ Ελ Σάμι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Αμπντάλα έχει χάσει 40 κιλά, υποφέρει από «αναιμία, υπογλυκαιμία, βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας και έχει χαμηλή αρτηριακή πίεση».

Επικαλέστηκε τα αποτελέσματα ανάλυσης αίματος, αντίγραφο της οποίας μπόρεσε να δει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Στην αρχή έπινε χυμούς και ζαχαρώδη ποτά, αλλά εδώ και έναν μήνα πίνει μόνο νερό. Μπορεί να πέσει σε κώμα αν δεν του βάλουν ορό […] εισέρχεται ως εκ τούτου στην πιο επικίνδυνη περίοδο» είπε ο αδελφός του Αμπντάλα Ελ Σάμι.

«Μεταφέρθηκε στο κελί του και δεν γνωρίζουμε πλέον που βρίσκεται, βεβαίως είναι ακόμη στη φυλακή, αλλά δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του» προσέθεσε.

Ο Ελ Σάμι κατηγορείται ότι ανήκει σε τρομοκρατική οργάνωση -την Μουσουλμανική Αδελφότητα, στην οποία ανήκει ο Μόρσι-, και για διασπορά ψευδών ειδήσεων, ωστόσο και ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την δίκη του, δήλωσε ο δικηγόρος του Σαάμπαν Σαΐντ.

«Ο πελάτης μου πληρώνει το τίμημα επειδή εργάστηκε για ένα τηλεοπτικό δίκτυο που είναι εχθρικό στις αρχές που βρίσκονται στην εξουσία» πρόσθεσε ο δικηγόρος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και του Κατάρ διέρχονται κρίση μετά την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό, τον Ιούλιο του 2013.

Το Κάιρο προσάπτει στην Ντόχα ότι υποστηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ιδιαίτερα μέσω του τηλεοπτικού του δικτύου Αλ Τζαζίρα, το οποίο έχει υψηλή τηλεθέαση στον αραβικό κόσμο, ενώ το εμιράτο καταδικάζει την βίαιη καταστολή των υποστηρικτών του Μόρσι από τις αιγυπτιακές αρχές -1.400 νεκροί, 15.000 συλλήψεις, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στην Αίγυπτο έχει διακοπεί η μετάδοση του σήματος του Al Jazeera.

Στις 3 Μαΐου, δικαστήριο αποφάσισε την συνέχιση της κράτησης του Ελ Σάμι για 45 ημέρες. «Δεν έχω δει τον δικηγόρο μου. Μας κρατούν 15 άτομα σε ένα κελί των 12 τ.μ.» είχε δηλώσει τότε καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησής του.

Στο πλαίσιο μιας άλλης υπόθεσης, τρεις δημοσιογράφοι του αγγλόφωνου δικτύου του Al Jazeera δικάζονται αυτήν την περίοδο στην Αίγυπτο: ο Αυστραλός Πίτερ Γκρεστ, ο Αιγυπτιοκαναδός Μοχάμεντ Φάντελ Φάχμι και ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ, οι οποίοι έχουν συλληφθεί από τα τέλη του Δεκεμβρίου κατηγορούμενοι για υποστήριξη των ισλαμιστών.

Η δίκη τους, η οποία γίνεται μαζί με άλλους 17 συγκατηγορούμενους, έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου