ΔΙΕΘΝΗ

Ρατσιστικό το κόμμα Φάρατζ λέει στέλεχος και αποχωρεί

ρατσιστικό-το-κόμμα-φάρατζ-λέει-στέλε-353089

Οι τριγμοί στο κόμμα του ευρωσκεπτικιστή Βρετανού Νάιτζελ Φάρατζ συνεχίζονται. Η Σάνια Τζιτ-Θάντι ασιατικής καταγωγής υψηλόβαθμο στέλεχος, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί, αφού διαπίστωσε με τρόμο ότι «διολισθαίνει σε ρατσιστικό λαϊκισμό».

Είπε ακόμα ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές και κάλεσε τους συμπολίτες της να κάνουν το ίδιο.

Με άρθρο της στον Guardian η Θάντι σημειώνει ότι αυτό που την ενόχλησε ήταν η αφίσα του κόμματος στην οποία γίνεται αναφορά στους ξένους που θέλουν να πάρουν τις δουλειές των Βρετανών.

«26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ψάχνουν για δουλειά. Και ποιες δουλειές έχουν βάλει στο μάτι;» είναι το σύνθημα.

Οι αφίσες με τις οποίες γέμισε τη Βρετανία ο Νάιτζελ Φάρατζ -με την ευγενική χορηγία εύπορου επιχειρηματία- έχουν τέτοιου είδους μηνύματα: οι ξένοι που θέλουν να πάρουν τις δουλειές των Βρετανών, οι φορολογούμενοι που πληρώνουν την πολυτελή ζωή των υπαλλήλων της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, οι αποφάσεις που αφορούν τη χώρα και οι οποίες δεν λαμβάνονται πλέον στο Λονδίνο.

Η νεαρή βρετανίδα στο άρθρο της στον Guardian αναφέρει ακόμα: «Το πόστερ είναι η επιτομή του πού έχει κάνει λάθος το κόμμα. Η εκστρατεία κατά της μετανάστευσης έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του UKIP ότι δεν είναι ρατσιστικό κόμμα. Έχουν μετατρέψει την εκστρατεία σε ένα παιχνίδι ’εμείς’ και οι ’άλλοι’». Λοιπόν, εγώ είμαι με τους ’άλλους’».

Το UKIP θεωρείται πολύ πιθανό να έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές. Ουσιαστικά δίνει τη μάχη της πρωτιάς με τους Εργατικούς του Εντ Μίλιμπαντ, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα υπό τον πρωθυπουργό Κάμερον βρίσκεται μόλις στην τρίτη θέση.

Αυτό που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό στην περίπτωση του Φάρατζ είναι ότι έχει καταφέρει να «κλέψει» ψήφους ακόμα και από τους Εργατικούς. Οι ίδιοι οι Εργατικοί το παραδέχονται βλέποντας μέρος του εκλογικού σώματος που παραδοσιακά τούς στηρίζει, να «γοητεύεται» από την ρητορική των ευρωσκεπτικιστών, ιδίως στα ζητήματα της απασχόλησης.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου