ΔΙΕΘΝΗ

Θλιβερό ρεκόρ εργατικών ατυχημάτων σε ορυχεία κατέχει η Τουρκία

θλιβερό-ρεκόρ-εργατικών-ατυχημάτων-σ-354900

Την ώρα που τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία ανασύρουν από τις στοές του ορυχείου Σόμα τις σορούς των ανθρακωρύχων, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία κατέχει ένα θλιβερό ρεκόρ: το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων στην Ευρώπη σε δυστυχήματα που σημειώνονται σε ορυχεία και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας σε εργατικά ατυχήματα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε νωρίτερα την Πέμπτη στη δημοσιότητα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, 282 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη στο ορυχείο αυτό της δυτικής Τουρκίας μετά το βραχυκύκλωμα ενός ηλεκτρικού μετασχηματιστή.

Αυτό είναι το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα που έχει σημειωθεί στην Τουρκία, όχι όμως το μοναδικό πολύνεκρο. Το 1992, 263 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ορυχείο του Ζόνγκουλντακ στη βόρεια Τουρκία.

«Σε 73 χρόνια, περισσότεροι από 3.000 ανθρακωρύχοι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία», δήλωσε ο Κεμάλ Εζκάν, εκπρόσωπος του συνδικάτου IndustriALL Global Union με έδρα τη Γενεύη.

Η χώρα κατέχει «μάλλον το χειρότερο ρεκόρ νεκρών σε δυστυχήματα σε ορυχεία και εκρήξεις στην Ευρώπη, ενώ βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως» πρόσθεσε ο Εζκάν.

Το BBC αναφέρει ότι το 10% των εργατικών ατυχημάτων στην Τουρκία σημειώνονται σε ορυχεία και τα περισσότερα από αυτά σε ανθρακωρυχεία.

Όπως αναφέρει η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, περίπου 13.000 εργάτες σε ορυχεία τραυματίστηκαν το 2013 σε εργατικά ατυχήματα.

Από το 2000 έχουν σημειωθεί 1.308 θανάσιμα ατυχήματα σε ορυχεία. Εκρήξεις, κατάρρευση στοών και δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτων.

Κατά μέσο όρο, περισσότεροι από επτά εργάτες σε ορυχεία πεθαίνουν στην Τουρκία κάθε χρόνο εξαιτίας εργατικών ατυχημάτων.

«Οι οικοδομές, τα ορυχεία και η γεωργία είναι οι τρεις τομείς με τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στην Τουρκία» δήλωσε ο πανεπιστημιακός Φαχρί Ερενέλ.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν την προστασία των πολιτών τους» υπογράμμισε ο Εζκάν, αναφερόμενος στη Σύμβαση 176 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που αφορά στον τομέα των ορυχείων και της ασφάλειας, την οποία η Άγκυρα δεν έχει επικυρώσει.

Τρεις εβδομάδες πριν από την τραγωδία στο ορυχείο της Σόμα, το τουρκικό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να δημιουργήσει μια επιτροπή αρμόδια να ελέγξει την κατάσταση ασφαλείας των ορυχείων.

Οι προτάσεις που είχε υποβάλει σχετικά η αντιπολίτευση απορρίφθηκαν από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το υπουργείο Εργασίας της Τουρκίας απαντώντας στις κατηγορίες ανακοίνωσε ότι το ορυχείο της Σόμα είχε ελεγχθεί τον Μάρτιο και δεν είχε παρατηρηθεί καμία έλλειψη στον τομέα της ασφάλειας.

«Δεν πρόκειται για ένα εργατικό ατύχημα, είναι δολοφονία!», τόνισε η Συνομοσπονδία των Επαναστατικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DISK) στον ιστότοπό της, ενώ κάλεσε μαζί με άλλα συνδικάτα τους εργαζόμενους να κάνουν στάσεις εργασίας και να διαδηλώσουν την οργή τους.

Στην Τουρκία υπάρχουν 7.000 ορυχεία μεικτής εξόρυξης (άνθρακα, μαρμάρου, χαλκού κ.ά.) στα οποία εργάζονται περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου