ΔΙΕΘΝΗ

Διπλή έκρηξη στην καρδιά του Ναϊρόμπι με τουλάχιστον 10 νεκρούς

διπλή-έκρηξη-στην-καρδιά-του-ναϊρόμπι-357076

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν σε διπλή έκρηξη που σημειώθηκε σε κεντρική αγορά της πρωτεύουσας της Κένυας, Ναϊρόμπι.

Όπως ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα το Κέντρο Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών (NDOC) στον λογαριασμό του στο Twitter: «Αναφέρθηκαν δύο εκρήξεις. Η πρώτη σημειώθηκε σε ένα μικρό λεωφορείο, η δεύτερη στην αγορά της Τζικόμπα».

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οι εκρήξεις οφείλονται πιθανότατα σε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Προς το παρόν κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Στο παρελθόν τέτοιου είδους επιθέσεις αποδίδονταν στην ισλαμιστική οργάνωση αλ Σεμπάμπ, η οποία είχε εξαπολύσει τον Σεπτέμβριο επίθεση εναντίον ενός εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 67 άνθρωποι.

«Η τρομοκρατία δεν είναι ένα κακό που γεννήθηκε στην Κένυα. Η τρομοκρατία είναι παγκόσμιο φαινόμενο» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ουχούρου Κενυάτα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ήταν προγραμματισμένη και η οποία πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα μετά τη διπλή επίθεση.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν αφότου η Κένυα κατηγόρησε τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Αυστραλία επειδή εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες για τη χώρα εξαιτίας «τρομοκρατικών απειλών», με αποτέλεσμα εκατοντάδες τουρίστες να έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα θέρετρα κατά μήκος του Ινδικού Ωκεανού.

Τα δύο μεγαλύτερα βρετανικά πρακτορεία ταξιδίων, το Thomson και το First Choice, ξεκίνησαν την απομάκρυνση των 400 πελατών τους που βρίσκονται στις κενυατικές ακτές και ακύρωσαν ως τις 31 Οκτωβρίου τις πτήσεις τους προς τη Μομπάσα.

Η απόφαση αυτή ήρθε 48 ώρες μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «συνεχιζόμενη τρομοκρατική απειλή στην περιοχή» της Μομπάσα.

Η απειλή αυτή «περιλαμβάνει απαγωγές. Ο βασικός φόβος προέρχεται από ριζοσπάστες που συνδέονται με τους Σεμπάμπ», σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου