ΔΙΕΘΝΗ

Οι Γερμανοί λένε όχι στην εμπλοκή στρατευμάτων τους σε «ξένες υποθέσεις»

οι-γερμανοί-λένε-όχι-στην-εμπλοκή-στρα-363316

Τέσσερις στους πέντε Γερμανούς θα ήθελαν οι ένοπλες δυνάμεις τους να λαμβάνουν μέρος σε λιγότερες στρατιωτικές αποστολές και σχεδόν τα δύο τρίτα πιστεύουν πως η Γερμανία θα πρέπει να τηρεί επιφυλακτική στάση στις ξένες υποθέσεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση, η οποία έδειξε πως οι πρόσφατες εκκλήσεις ηγετών για να γίνουν περισσότερα χαίρουν μικρής υποστήριξης.

Ο πρόεδρος, ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας υποσχέθηκαν στις αρχές του 2014 έναν περισσότερο σημαίνοντα ρόλο στη διεθνή πολιτική και την ασφάλεια, δηλώνοντας πως η χώρα δεν μπορεί πλέον να παρακολουθεί από το περιθώριο.

Το μήνυμα αυτό καλωσορίσθηκε από συμμάχους οι οποίοι θέλουν να μοιρασθούν τα κόστη και τα βάρη των διεθνών αποστολών. Καθησύχασε επίσης, μετά την απόφαση σοκ της Γερμανίας το 2011 να μην συμμετάσχει σε στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή που έγινε σε δείγμα 1.000 προσώπων και παραγγέλθηκε από το ίδρυμα Κέρμπερ, το 82% θα ήθελε να δει τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις να συμμετέχουν σε λιγότερες στρατιωτικές αποστολές.

Ενώ το 1994 το 62% ήθελε να δει τη Γερμανία να συμμετέχει περισσότερο στη διεθνή σκηνή, είκοσι χρόνια αργότερα το 60% προτιμά να παραμείνει η Γερμανία επιφυλακτική.

Στο διάστημα αυτό τα γερμανικά στρατεύματα είχαν 54 νεκρούς, οι οποίοι υπηρετούσαν στη Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) στο Αφγανιστάν.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων εξήγησαν τη στάση τους εκφράζοντας την άποψη πως η Γερμανία έχει υπερβολικά πολλά δικά της προβλήματα για να ασχοληθεί, και περίπου οι μισοί είπαν πως η ιστορία της Γερμανίας είναι ένας λόγος για να επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση.

Περίπου 4.700 γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αποστολές στο εξωτερικό, επιχειρώντας με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και άλλους εταίρους. Οι περισσότεροι είναι στο Αφγανιστάν, αλλά στη διάρκεια του 2013 νέες αποστολές προστέθηκαν στη Σενεγάλη, το Μάλι και την Τουρκία, ενώ τα γερμανικά στρατεύματα θα συμμετάσχουν επίσης φέτος και σε άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η αποστολή στρατευμάτων σε ξένες χώρες είναι ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο θέμα στη Γερμανία, όπου μερικοί πιστεύουν πως η κατακτητική εκστρατεία της χώρας κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργεί ιδιαίτερη ευθύνη για το Βερολίνο να απέχει.

ΑΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου