ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Απεργιακό τσουνάμι στη Βραζιλία, λίγο πριν τη σέντρα στο Μουντιάλ

απεργιακό-τσουνάμι-στη-βραζιλία-λίγο-367371

Οδηγοί λεωφορείων, αστυνομικοί, τροχαία, καθηγητές, εργαζόμενοι σε Μουσεία. Ατελείωτη μοιάζει η λίστα κλάδων εργαζομένων που απεργούν στη Βραζιλία, ενώ πλησιάζει η ημερομηνία της σέντρας για το Μουντιάλ του ποδοσφαίρου.

Οι οδηγοί και οι εισπράκτορες στα λεωφορεία του Ρίο και του Σάο Πάολο απεργούν, ζητώντας καλύτερους μισθούς.

Η Αστυνομία κατέβηκε σε 24ωρη απεργία στις 13 από τις 27 επαρχίες της χώρας, ενώ το αρμόδιο σώμα που αστυνομεύει τους αυτοκινητόδρομους προγραμματίζει πορεία στη Μπραζίλια, ζητώντας αλλαγή πολιτικής σε θέματα ασφάλειας.

Τις υπηρεσίες τους έχουν πάψει να προσφέρουν στο κοινό οι εργαζόμενοι σε 30 μουσεία, ενώ εδώ και ένα μήνα απεργούν οι καθηγητές στο Σάο Πάολο.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας El Pais, υπάρχουν και άλλοι κλάδοι εργαζομένων που προειδοποιούν με κινητοποιήσεις όσο πλησιάζει η ώρα του Μουντιάλ (12 Ιουνίου), όπως οι εργαζόμενοι στο μετρό του Σάο Πάολο με το οποίο μετακινούνται πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε μέρα.

Αλλά και ο ιδιωτικός τομέας φαίνεται να μπαίνει στο χορό των κινητοποιήσεων με εργαζόμενους σε τομείς-«κλειδιά» στη διάκρεια ενός Μουντιάλ, όπως η η σίτιση και οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

Η διοργάνωση του Μουντιάλ αποτελεί προσωπικό στοίχημα για την κυβέρνηση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, αλλά και πρόκληση: η ίδια διεκδικεί την επανεκλογή της τον επόμενο χρόνο και ήδη τον τελευταίο χρόνο αντιμετωπίζει ογκώδεις διαδηλώσεις για το κόστος διοργάνωσης των αγώνων, τα εργατικά δυστυχήματα, αλλά και την καταστολή στις φαβέλες.

Επιπλέον, το Μουντιάλ αποτελεί και μια «πρόβα» για την άλλη μεγάλη διοργάνωση που έχει αναλάβει η Βραζιλία για το 2016: τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήδη, η ΔΟΕ προειδοποιεί για τις καθυστερήσεις στην προετοιμασία.

Πάντως, εν όψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο τα μέτρα ασφαλείας στις πόλεις όπου θα φιλοξενηθούν οι ποδοσφαιρικές αποστολές είναι δρακόντεια.

Επιπλέον, οι Αρχές μοιράζουν στα αεροδρόμια και τις άλλες εισόδους της Βραζιλίας φυλλάδια με οδηγίες ασφαλείας. Η κυριότερη από τις οδηγίες είναι: σε περίπτωση που πέσετε θύμα κλοπής, μην προσπαθήσετε να αντιδράσετε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου