ΔΙΕΘΝΗ

Το Τενεσί επαναφέρει την ηλεκτρική καρέκλα

το-τενεσί-επαναφέρει-την-ηλεκτρική-κα-369194

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Τενεσί να επιστρέψει στην ηλεκτρική καρέκλα για την εκτέλεση των θανατοποινιτών, προσπαθώντας έτσι να αντοποκριθεί στην πανεθνική έλλειψη φαρμάκων έγχυσης για τους καταδικασθέντες σε θάνατο.

Ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Μπιλ Χάσλαμ, υπέγραψε την Πέμπτη ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει στο κράτος να χρησιμοποιεί την ηλεκτρική καρέκλα στους θανατοποινίτες, σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να λάβουν τη θανατηφόρο ένεση, η οποία γίνεται όλο και πιο σπάνια εξαιτίας του ευρωπαϊκού μποϊκοτάζ στις πωλήσεις του φαρμάκου για εκτελέσεις.

Το Τενεσσί είναι το πρώτο κράτος που θεσπίζει νόμο για την επαναφορά της ηλεκτρικής καρέκλας, χωρίς το δικαίωμα επιλογής των κρατουμένων, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντίτερ, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Πληροφόρησης για τη θανατική ποινή, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που αντιτίθεται στις εκτελέσεις.
«Υπάρχουν κράτη που επιτρέπουν στους τρόφιμους την επιλογή» δήλωσε ο Ντίτερ.

Εκπρόσωπος του Χάσλαμ επιβεβαίωσε στο Associated Press πως ο κυβερνήτης υπέγραψε το νομοσχέδιο το βράδυ της Πέμπτης, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η απόφαση αυτή ελήφθηκε μετά από τα τελευταία περιστατικά με τις θανατηφόρες ενέσεις που προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων. Τον περασμένο Απρίλιο, η εκτέλεση του δολοφόνου Κλέιτον Λόκετ διακόπηκε όταν ο θανατοποινίτης άρχισε να υποφέρει από φρικτούς πόνους και πέθανε 10 λεπτά αργότερα από καρδιακή προσβολή.

Σε άλλη περίπτωση, τον περασμένο Ιανουάριο στην Οκλαχόμα, ο θανατοποινίτης Μάικλ Λι Γούιλσον δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής του: «Νιώθω πως καίγεται όλο μου το σώμα».

Εντύπωση προκαλεί πάντως η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ που ήρθε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα και διαπιστώνει πως το 56% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στο Τενεσί, υποστηρίζουν τη χρήση της ηλεκτρικής καρέκλας, ενώ το 37% είναι εναντίον.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου