ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Αντιμέτωπος με εσωκομματική γκρίνια ο ηγέτης των Εργατικών

βρετανία-αντιμέτωπος-με-εσωκομματικ-370649

Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στη Βρετανία υπερασπίστηκε ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, την ώρα που δέχεται πιέσεις από τις τάξεις του να επανασυνδεθεί με τους ψηφοφόρους του εν όψει των βουλευτικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη άνοδο του ευρωφοβικού Ukip, εξέλιξη που προκάλεσε ανησυχία στα βρετανικά κόμματα.

Τα κόμματα περιμένουν την Κυριακή για τα επίσημα αποτελέσματα και των ευρωεκλογών, προκειμένου να διεξάγουν ασφαλή συμπεράσματα, με το Ukip να έχει συγκεντρώσει μεγάλα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Στις τοπικές εκλογές, οι Εργατικοί ήρθαν πρώτοι με ποσοστό 31%, ακολουθούμενοι από τους Τόρις, με το Ukip στην τρίτη θέση.

Οι Εργατικοί κέρδισαν 292 έδρες σε δημοτικά συμβούλια σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ωστόσο είδαν το Ukip να τους «κλέβει» ποσοστά στο Έσσεξ, τα Μίντλαντς και στα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το Ukip έχει κερδίσει 155 έδρες.

Οι Συντηρητικοί έχασαν 201 θέσεις σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχασαν 284 θέσεις.

Ο Εντ Μίλιμπαντ βρίσκεται αντιμέτωπος με την «γκρίνια» των στελεχών του κόμματός του, ακόμα και από μέλη της σκιώδους κυβέρνησής τους

Ο ηγέτης των Εργατικών έχει δεχθεί κριτική για μία σειρά λαθών στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο Εντ Μπολς, σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, υπογράμμισε την ανησυχία που επικρατεί στα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος μετά τις τοπικές εκλογές, λέγοντας στο BBC Radio 4: «(Τα αποτελέσματα) δεν είναι αρκετά καλά για τους Εργατικούς. Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν για να κερδίσουμε τη μάχη. Είτε μιλάμε για θέματα Ευρώπης, μετανάστευσης, είτε για την οικονομία, οι Εργατικοί έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα για να δείξουμε ότι μπορούμε να παραδώσουμε την πραγματικά δίκαιη αλλαγή που θέλουν να δουν οι πολίτες».

Μάλιστα, πολλά μέλη της σκιώδους κυβέρνησης παραπονέθηκαν για το γεγονός ότι δεν συμμετείχαν σε μια προεκλογική καμπάνια που θα βοηθούσε το κόμμα να φανεί ως μία ομάδα που περιλαμβάνει και δυναμικές γυναίκες, όπως η Χάριετ Χάρμαν και η Υβέτ Κούπερ. Στελέχη των Εργατικών εξέφρασαν, επίσης, την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι ο Εντ Μίλιμπαντ επικεντρώθηκε στην πολιτική, ενώ δεν απευθύνθηκε στο αίσθημα αποξένωσης που νιώθουν οι πολίτες από τους πολιτικούς.

«Ο κόσμος χρειάζεται κάτι περισσότερο από την πολιτική. Χρειάζεται να έχουν εμπιστοσύνη στους πολιτικούς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα» είπε η Χάρμαν.

Ωστόσο, άλλα στελέχη του κόμματος έσπευσαν να υπερασπιστούν το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι οι Εργατικοί βγήκαν πρώτοι σε σημαντικές περιοχές της Βρετανίας.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ, είπε ότι οι Εργατικοί πρέπει να ανησυχούν για τα αποτελέσματα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Τόρις θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στα τοπικά συμβούλια.

Ωστόσο, ο Άνταμ Αφρίγιε -που θεωρείτο μάλιστα κάποτε διεκδικητής της ηγεσίας των Συντηρητικών- είπε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού των ψηφοφόρων προς το κόμμα. «Πολλοί υποστηρικτές μας αισθάνονται αποξένωση και απογοήτευση» είπε.

Αν και το Ukip έλαβε την τέταρτη θέση στις τοπικές εκλογές, αποτελεί μια πολιτική δύναμη, ικανή να χαλάσει τα σχέδια των τριών παραδοσιακών κομμάτων (Εργατικών, Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών).

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου