ΔΙΕΘΝΗ

Βρυξέλλες: Βέβαιη είναι η Λεπέν για συγκρότηση ακροδεξιάς ομάδας

βρυξέλλες-βέβαιη-είναι-η-λεπέν-για-συγ-378270

Σίγουρη για τη συγκρότηση πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε η Μαρίν Λεπέν σε «επίσημη πρώτη» στις Βρυξέλλες μετά τον ακροδεξιό «σεισμό» της ευρωκάλπης, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει το σχηματισμό της.

Παρά την αισιοδοξία που προβάλλει η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, το εγχείρημα της πολιτικής ομάδας είναι στον «αέρα» δεδομένων των τεράστιων αποκλίσεων και της αντιπαλότητας μεταξύ των κομμάτων του ακροδεξιού και αντιευρωπαϊκού μπλοκ.

Η Μαρίν Λεπέν παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής του ολλανδικού εθνικιστικού Κόμματος Ελευθερίας Χέερτ Βίλντερς και τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας Χάραλντ Βιλίμσκι.

Για τη δημιουργία πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο απαιτείται να ενωθούν τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από επτά χώρες.

Η αρχηγός της γαλλικής ακροδεξιάς που επικράτησε στην ευρωκάλπη με 25% των ψήφων έχει εξασφαλίσει στήριξη από τον Χέερτ Βίλντερς, την αυστριακή ακροδεξιά, την ιταλική ξενόφοβη Λέγκα του Βορρά και το βελγικό Φλαμανδικό Συμφέρον Vlaams Belang.

Υπολείπονται δύο χώρες για να γίνει πράξη η πολιτική ομάδα -που θα εξασφαλίσει στην ακροδεξιά μεγαλύτερο λόγο και χρηματοδότηση στο Στρασβούργο.

Η Λεπέν αναγνώρισε στη συνέντευξη Τύπου ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν παρά πέντε χώρες, όμως προσέθεσε πως «υπάρχει μία ιδιαίτερα σταθερή βάση από 38 βουλευτές».

«Εξετάζονται πιθανοί συνδυασμοί και ο αριθμός των πιθανοτήτων μας κάνει εξαιρετικά αισιόδοξους. Δείτε τα χαμογελαστά πρόσωπα μπροστά σας και θα καταλάβετε ότι δεν έχουμε απολύτως καμία ανησυχία» δήλωσε.

Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία της δεν είναι βέβαιο πως οι σύμμαχοι θα βρεθούν.

Πέραν του ότι «συναντώνται» σε θέσεις κατά της μετανάστευσης, εναντίον του ευρώ και υπέρ της επιστροφής στα κράτη-μέλη εξουσιών από τις Βρυξέλλες, η ιδεολογία, η ατζέντα και η δράση των πολιτικών σχηματισμών του αντιευρωπαϊκού μπλοκ παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις.

Το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) -έτερος μεγάλος νικητής στην ευρωκάλπη μαζί με την Λεπέν- έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το Εθνικό Μέτωπο.

«Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» είπε και πάλι μιλώντας στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο ηγέτης του Νάιτζελ Φάρατζ.

Η Λεπέν δήλωσε μιλώντας από τις Βρυξέλλες ότι και άλλα κόμματα επιθυμούν να δημιουργήσουν πολιτική ομάδα, χωρίς αρχικά να αναφερθεί στον επικεφαλής του ευρωφοβικού Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ.

«Η βασική αρχή μιας διαπραγμάτευσης είναι η διακριτικότητα. Λυπάμαι Νάιτζελ αλλά θα σχηματίσουμε την ομάδα μας» υπογράμμισε.

«Είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να συγκεντρώσουμε επτά κόμματα» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Χέερτ Βίλντερς.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου