ΔΙΕΘΝΗ

Ολα τα ακροδεξιά «λουλούδια» του Φάρατζ

ολα-τα-ακροδεξιά-λουλούδια-του-φάρα-379179
Το Βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ, που ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές με ποσοστό 27,5%, φιλοδοξεί να σπάσει τον δικομματισμό στη χώρα. Αυτή είναι η πρώτη φορά σε 100 χρόνια που κερδίζει σε εθνικές εκλογές κάποιο κόμμα το οποίο δεν είναι το Συντηρητικό ή το Εργατικό.
Ο «Independent» υποψιάζεται ότι πολλοί βρετανοί ψηφοφόροι του UKIP επέλεξαν κόμμα στις ευρωεκλογές και όχι ευρωβουλευτές. Το πιθανότερο είναι πως δεν γνωρίζουν ποιο ακριβώς είναι το ποιόν των ευρωβουλευτών που ψήφισαν. Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει μια ανθολογία δηλώσεών τους για το Ισλάμ, την ομοφυλοφιλία και τους Ρουμάνους, τον νέο «εχθρό» των Βρετανών που ανακάλυψε ο Φάρατζ.
Ο ίδιος ο ηγέτης του κόμματος, που απορρίπτει με βδελυγμία όσους αποκαλούν«κρυπτορατσιστές» τα μέλη του UKIP, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι θα αισθανόταν «άβολα» αν μετακόμιζε δίπλα του μια οικογένεια Ρουμάνων. Οταν ο δημοσιογράφος τον πίεσε να εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ του να έχει ρουμάνους και γερμανούς γείτονες, ο Φάρατζ απάντησε: «Πιστεύω ότι γνωρίζετε ποια είναι η διαφορά».
Ο Τζέραρντ Μπάτεν, εκ των ιδρυτών του UKIP και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, ζήτησε τον Φεβρουάριο να απαιτείται από τους βρετανούς μουσουλμάνους να υπογράφουν έναν «κώδικα συμπεριφοράς». Προσέθεσε ότι δεν βλέπει γιατί«οποιοσδήποτε λογικός, κανονικός άνθρωπος» θα έφερνε αντίρρηση στην πρότασή του. Μετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε στα μέσα ενημέρωσης ο Φάρατζ απέρριψε την πρόταση λέγοντας ότι «δεν αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με ισότητα».
Η Τζάνις Ατκινσον, υπ’ αριθμόν 2 του UKIP, ζήτησε πρόσφατα από τη βρετανική αστυνομία να συλλαμβάνει όποιον διαδηλωτή «βρίζει» τα μέλη του UKIP και τους αποκαλεί φασίστες. Τι ήθελε να το πει; Λίγες ημέρες αργότερα ο φακός συνέλαβε την ίδια την Ατκινσον να βρίζει ακτιβιστές του Κόμματος των Πρασίνων και να τους φωνάζει«Αντε γα…τε!».
Η Τζούλια Ριντ προώθησε πρόσφατα ένα tweet οπαδού του UKIP που ανέφερε ότι το Ισλάμ «δεν έχει καμία θέση στη Βρετανία και πρέπει να απαγορευθεί». Η αναπαραγωγή του ισλαμοφοβικού αυτού tweet από τον λογαριασμό της Ριντ προκάλεσε σάλο στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Η ίδια δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι το να προωθήσει ένα tweet δεν σημαίνει και ότι το ασπάζεται. Σύντομα όμως έκλεισε τελείως τον λογαριασμό της στο Twitter.
Λόγω της κατάργησης των περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση Ρουμάνων και Βουλγάρων στην ΕΕ από 1ης Ιανουαρίου εφέτος, πολλοί ξεσπάθωσαν εναντίον τους καλλιεργώντας την εντύπωση ότι αυτό ήταν το σύνθημα που περίμεναν οι πολίτες των δύο χωρών για να συρρεύσουν στη Βρετανία. Η Νταϊάν Τζέιμς αναγκάστηκε να απολογηθεί πέρυσι για τη δήλωσή της ότι οι ρουμάνοι μετανάστες έχουν έμφυτη ροπή προς το έγκλημα.
Συχνά η αγραμματοσύνη πάει χέρι-χέρι με τις ρατσιστικές και ακραίες απόψεις. Παράδειγμα ο Μάικ Χούκεμ που μοίραζε πρόσφατα καρτ βιζίτ οι οποίες είχαν ορθογραφικό λάθος στο όνομα του κόμματος (Independance αντί Independence).
Ο επικεφαλής Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του Φάρατζ, ο πρώην πολιτικός σχολιαστής της «Daily Express» Πάτρικ Ο’ Φλιν, είχε γράψει το 2008 ότι «τα μουσουλμανικά γκέτο των πόλεων επανεισήγαγαν την εκλογική νοθεία στην πολιτική ζωή της Βρετανίας» με τον τίτλο: «Εφθασε ο καιρός να υιοθετήσουν πλήρως οι μουσουλμάνοι τον βρετανικό τρόπο ζωής».
Ενδεικτική της δραστηριότητας των ευρωβουλευτών του UKIP στο Ευρωκοινοβούλιο είναι η εξής περίπτωση: ο Φάρατζ, ο αντιπρόεδρος του UKIP Πολ Νάτολ και τέσσερις ακόμη ευρωβουλευτές είχαν ψηφίσει κατά ενός μέτρου που θα αντιμετώπιζε το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου στην Ευρώπη. Γιατί ψήφισαν «Οχι» στο μέτρο αυτό; Γιατί ακολούθησαν τη γραμμή του κόμματος που προστάζει «Οχι» σε κάθε ψηφοφορία που μπορεί να επεκτείνει τη νομοθετική εξουσία της Ευρώπης. Οι επικριτές του κόμματος όμως λένε ότι εκείνη τη φορά το παρατράβηξαν: «Θα ψήφιζαν “Οχι” ακόμη και σε μέτρα για την κατάργηση της παιδικής εργασίας αν ήταν ευρωπαϊκά».
Ο Ντέιβιντ Κόμπερν, ο πρώτος ευρωβουλευτής που εξέλεξε το κόμμα στη Σκωτία, υποστηρίζει ότι «οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων τροφοδοτούν την ομοφοβία» και ότι θα προσπαθήσει να τους απαγορεύσει. Ανοιχτά ομοφυλόφιλος και ο ίδιος, σε 30χρονη σχέση με τον σύντροφό του, λέει: «Δεν φθάνει που ο κόσμος ανέχεται τους γκέι. Δεν βλέπω γιατί να προσπαθούμε να ανοίξουμε καβγά με τους θρησκευόμενους».
tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου