ΔΙΕΘΝΗ

Το προφίλ του Μεχντί Νεμούς, του «μακελάρη» των Βρυξελλών

το-προφίλ-του-μεχντί-νεμούς-του-μακελ-385744

Μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης ισλαμιστών της Συρίας είναι ο ύποπτος της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών με τους τέσσερις νεκρούς στις 24 Μαϊου. Ο 29χρονος Μεχντί Νεμούς Γάλλος υπήκοος και πρώην τρόφιμος των φυλακών, είχε μείνει επί ένα χρόνο στη Συρία.

Ο Νεμούς είχε ποινικό μητρώο, με επτά καταδίκες για εγκλήματα όπως απόπειρα ληστείας – αλλά τίποτα που να σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Οι αρχές είπαν ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε στη φυλακή και έφυγε για τη Συρία μόλις τρεις εβδομάδες μετά τον τελευταίο εγκλεισμό του στα τέλη του 2012. Πέρασε περίπου ένα χρόνο στη Συρία, αλλά δεν είναι σαφές γιατί πήγε, και τι ακριβώς έκανε εκεί.

Οταν συνελήφθη στην Μασσαλία, ο Μεχντί Νεμούς μετέφερε στις αποσκευές του όπλα και ρούχα παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες. Ενας «μεγάλος όγκος στοιχείων» τον συνδέει με τους φόνους, σύμφωνα με τις αρχές.

«Κατά την διάρκεια της τελευταίας παραμονής του στην φυλακή είχε αναφερθεί για εξτρεμιστικό (ισλαμιστικό) προσηλυτισμό», ανακοίνωσε η εισαγγελία, σημειώνοντας ότι «στις 31 Δεκεμβρίου του 2012, τρεις εβδομάδες μετά την απελευθέρωσή του μετέβη στην Συρία».

Εκεί φαίνεται ότι εντάχθηκε στις τάξεις οργανώσεων μαχητών, τζιχαντιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων, είπε ο εισαγγελέας.

Οι ερευνητές βρήκαν στην φωτογραφική μηχανή του Νεμούς ένα μικρό βίντεο, στο οποίο αναφέρεται στην επίθεση και παρουσιάζει τα όπλα που υποτίθεται ότι χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν.

Ο συλληφθείς είχε επίσης στις αποσκευές του ένα ύφασμα πάνω στο οποίο εγγράφεται το όνομα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε, μια τζιχαντιστική οργάνωση που δρα κυρίως στην Συρία.

Ο Νεμούς κρατείται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της κατοχής όπλων, στο πλαίσιο τρομοκρατικής δραστηριότητας, Προς το παρόν, δεν έχει ομολογήσει.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου