ΔΙΕΘΝΗ

Θέλουμε τη Βρετανία εντός ΕΕ, λέει η Μέρκελ εν μέσω της μάχης της Κομισιόν

θέλουμε-τη-βρετανία-εντός-εε-λέει-η-μέρ-385799

Εν μέσω του σκληρού διπλωματικού πόκερ για την προεδρία της Κομισιόν η Άνγκελα Μέρκελ επαναλαμβάνει ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και εργάζεται για να επιτύχει «την απαραίτητα πλειοψηφία», όμως επισημαίνει ότι θέλει η απόφαση να ληφθεί σε «ευρωπαϊκό πνεύμα» που μεταφράζεται στη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

«Συνεπώς δεν με αφήνει αδιάφορη εάν η Μεγάλη Βρετανία θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι» λέει η Γερμανίδα καγκελάριος στον απόηχο των δημοσιευμάτων που θέλουν τον Ντέιβιντ Κάμερον να έχει απειλήσει ακόμη και με βρετανική έξοδο από την ΕΕ εάν ο φεντεραλιστής Γιούνκερ αναλάβει πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ευρωπαϊκό πνεύμα σημαίνει να εργαζόμαστε πάντα για το μέγιστο δυνατό βαθμό συναίνεσης» δήλωσε ο Άνγκελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ είχε επίσης τονίσει νωρίτερα ότι η Βρετανία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ούτε η Άνγκελα Μέρκελ, ούτε η κυβέρνησή της είναι «αδιάφοροι» ως προς αυτό. «Η Βρετανία κερδίζει πολλά [από την ΕΕ], αλλά έχει επίσης πολλά να προσφέρει στην Ευρώπη» επισήμανε ο Ζάιμπερτ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δεχτεί κριτική στο εσωτερικό για την ήπια έως αμφίσημη στήριξη στον Γιούνκερ αμέσως μετά τις ευρωεκλογές -στη Γερμανία οι ευρωεκλογές είχε προβληθεί καθαρά ότι οι ευρωεκλογές δίνουν στους ψηφοφόρους λόγο για την επιλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν.

Αρχικά η Μέρκελ είπε ότι η ευρωπαϊκή ατζέντα μπορεί να εφαρμοστεί «από τον ίδιο αλλά επίσης από πολλούς άλλους». Όμως, κάποιες ημέρες αργότερα έδωσε σαφή υποστήριξη στον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, βετεράνο υπέρμαχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο οποίος δηλώνει ότι οι ηγέτες «δεν πρέπει να εκβιάζονται» για να τον απορρίψουν.

Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με τις πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Spiegel ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον απείλησε με έξοδο από την ΕΕ, μέσω της επίσπευσης του σχετικού δημοψηφίσματος, εάν προχωρήσει η υποψηφιότητα Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επιλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνησή του σε τέτοιο βαθμό που θα επισπευστεί το δημοψήφισμα για την παραμονή η έξοδο από την ΕΕ».

Ο Κάμερον -ο οποίος υπέστη βαριά ήττα από το ευρωφοβικό Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ στις ευρωεκλογές- έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την ΕΕ εφόσον επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές του 2017.

Αντίθετος στην ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από τον Γιούνκερ εμφανίζεται όμως πέραν του Ντέιβιντ Κάμερον και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ανοιχτή είναι επίσης η διαφωνία της Ουγγαρίας και της Σουηδίας, ενώ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές εχθρικές ως προς την υποψηφιότητα είναι επίσης η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι Βρετανία, Ουγγαρία και Σουηδία έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη των κρατών της Βαλτικής και της Δανίας, της οποίας η πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ μπορεί επίσης να ενδιαφέρεται για την προεδρία της Κομισιόν παρά τις δημόσιες διαψεύσεις της.

«Ο Μπαρνιέ ξανά στο επίκεντρο καθώς ο Γιούνκερ παραπαίει» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση μεταξύ των «28».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς να λάβει το χρίσμα του ΕΛΚ στο Δουβλίνο την 7η Μαρτίου, ενδέχεται να επανέλθει στο προσκήνιο καθώς η στήριξη στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον επίσημο επικεφαλής της λίστας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αρχίζει να εξασθενεί.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου