ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την διαδοχή του Χουάν Κάρλος

ισπανία-εγκρίθηκε-το-νομοσχέδιο-για-τ-387578

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίασή του, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του βασιλιά Χουάν Κάρλος, το νομοσχέδιο με το οποίο θα ξεκινήσει η διαδικασία για να τον διαδεχτεί στο θρόνο ο γιος του, πρίγκιπας Φελίπε.

Η παραίτηση του βασιλιά θα ισχύει από τη στιγμή που ο νόμος αυτός θα ψηφιστεί, εντός των επόμενων εβδομάδων, από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Στη συνέχεια ο νέος βασιλιάς θα ορκιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου και θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

Το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα αναφέρει ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της “την παραίτηση της Αυτού Μεγαλειότητος, του βασιλιά Χουάν Κάρλος των Βουρβόνων”.

Συνοδεύεται από μια διακήρυξη στήριξης της μοναρχίας και του βασιλιά, υπενθυμίζοντας ότι “χωρίς την ώθηση” που έδωσε εκείνος η μετάβαση στη δημοκρατία μετά τη δικτατορία του Φράνκο “πολύ απλά δεν θα ήταν δυνατή”.

Ο 76χρονος μονάρχης, αποδυναμωμένος από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει αλλά και τα σκάνδαλα που πλήττουν τα ανάκτορα, ανακοίνωσε χθες την απόφασή του να παραιτηθεί από τον θρόνο.
Ισπανία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την διαδοχή του Χουάν Κάρλος
Ο Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ισπανίας στις 22 Νοεμβρίου 1975, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο που τον όρισε διάδοχό του κι ενσάρκωσε τη μετάβαση στη δημοκρατία, μετά από 40 χρόνια εμφυλίου πολέμου και δικτατορίας στη χώρα.

Ωστόσο, εν μέσω και της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ισπανία, έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση για το μέλλον της μοναρχίας. Το βράδυ της Δευτέρας χιλιάδες Ισπανοί κατέκλυσαν τη Μαδρίτη ζητώντας την οργάνωση δημοψηφίσματος για την κατάργηση της βασιλείας και την ανακήρυξη της αβασίλευτης δημοκρατίας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου