ΔΙΕΘΝΗ

Xειροπέδες στο δήμαρχο Βενετίας για μίζες με «όχημα» αντιπλημμυρικά έργα

xειροπέδες-στο-δήμαρχο-βενετίας-για-μί-388276

Το δήμαρχο Βενετίας Τζιόρτζιο Ορσόνι συνέλαβαν, μαζί με άλλα 35 άτομα, οι ιταλικές αρχές μετά από τρίχρονη έρευνα για τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς για αντιπλημμυρικά έργα στη «Γαληνοτάτη». Μεταξύ των δεκάδων άλλων που έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών είναι και πρώην υπουργός, ο Τζανκάρλο Γκαλάν, που είναι σήμερα βουλευτής με το Forza Italia.

Στην υπόθεση για το σύστημα υποθαλάσσιων φραγμάτων Mose έχουν «εξαφανιστεί» στο εξωτερικό, σύμφωνα με την έρευνα, 20 εκατ. ευρώ σε δωροδοκίες προς πολιτικούς. Οι συλληφθέντες -τοπικά στελέχη της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς- κατηγορούνται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθορά και υπεξαίρεση.

Στην φυλακή, μεταξύ των άλλων, οδηγήθηκε και ο υπεύθυνος του τομέα υποδομών της περιφέρειας Βένετο, Ρενάτο Κίσσο, ο περιφερειακός σύμβουλος Τζαμπιέρο Μαρκέζε και δυο γνωστοί επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής της Βενετίας.

Τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι είχαν δημιουργηθεί ειδικοί τραπεζικοί λογαριασμοί στον ’Αγιο Μαρίνο, από τους οποίους αποστέλλονταν χρήματα σε παράκτιους λογαριασμούς που φέρονται να ανήκαν σε μέρος των συλληφθέντων.

Τα έως τώρα εμβάσματα, σύμφωνα με πληροφορίες, αγγίζουν τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ. Θα πρέπει να γίνει γνωστό, τώρα, με ποιο τρόπο οι συλληφθέντες παρενέβαιναν στα έργα για την δημιουργία των πλωτών φραγμάτων Mose, που αναμένεται να προστατέψουν την Βενετία ,αρχίζοντας από το 2016, απ’ το γνωστό φαινόμενο της παλίρροιας . Στην έρευνα της εισαγγελίας της Βενετίας και της οικονομικής αστυνομίας ενέχονται, συνολικά, εκατό άτομα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου