ΔΙΕΘΝΗ

Αναστάτωση από δολοφονία-φάρσα στο Google Street View

αναστάτωση-από-δολοφονία-φάρσα-στο-google-street-v-390695

Μια φάρσα δυο Σκωτσέζων από τον Αύγουστο του 2012 λίγο έλειψε να πυροδοτήσει αστυνομική ανάκριση για μια δολοφονία που… δεν έγινε ποτέ. Πριν από δυο χρόνια, δύο άντρες σε έναν κεντρικό δρόμο του Εδιμβούργου είδαν να πλησιάζει το αυτοκίνητο-κάμερα της Google που χρησιμοποιείται για την καταγραφή της υπηρεσίας χαρτογράφησης Google Street View. Αμέσως, άρπαξαν ένα τσεκούρι και βγήκαν στην κεντρική αρτηρία προσποιούμενοι πως μαλώνουν και πως ο ένας σκοτώνει τον άλλον, προκειμένου να τους εντοπίσουν οι κάμερες του αυτοκινήτου.

«Αναγνώρισα το αυτοκίνητο της Google που ερχόταν από το δρόμο και είχε την κάμερα στην κορυφή», είπε ο Νταν Τόμπσον, που ήταν το «θύμα» της δολοφονίας από τον φίλο του, Γκάρι Κερ. Ο Τόμπσον έπεσε στο έδαφος, δήθεν χτυπημένος από το φονικό χτύπημα του Κερ, ενώ ο τελευταίος στεκόταν από πάνω του κραδαίνοντας το τσεκούρι.

Η φωτογραφία όντως ελήφθη και οι δυο φαρσέρ πήγαν σπίτι τους. Ωστόσο, αρκετό καιρό μετά, η αστυνομία του Εδιμβούργου κλήθηκε όταν ένας χρήστης του Street View είδε την εικόνα που έχει ληφθεί στο Εδιμβούργο και το ανέφερε ως πιθανή δολοφονία που την «έπιασε» η κάμερα. Η καταγγελία είχε ως αποτέλεσμα μία προκαταρκτική έρευνα των Αρχών, οι οποίες, μετά την αναγνώριση των προσώπων, επισκέφτηκαν τον Τόμπσον για να διερευνήσουν τί συνέβη. Τελικά, δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις και το θέμα έληξε.

Το Street View έρχεται στην Ελλάδα

Θυμίζουμε πως εδώ και μερικά 24ωρα, η υπηρεσία Street View των χαρτών της Google περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει σε εκδήλωση στις 5 Ιουνίου, όπου αναμένεται να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ποιες ακριβώς περιοχές της χώρας μας έχουν «ανέβει» στο Street View.

Αν και τα πρώτα ειδικά αυτοκίνητα της Google είχαν κάνει την εμφάνισή τους στους ελληνικούς δρόμους στη χώρα μας τον Απρίλιο του 2009, μόλις τον Νοέμβριο του 2013 η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ενέκρινε την ανάρτηση στην υπηρεσία τρισδιάστατων λήψεων από την Ελλάδα.

Στην έγκρισή της, η Αρχή αναφέρει πως στις πανοραμικές φωτογραφίες θα πρέπει να εμφανίζονται θολωμένες οι πινακίδες των Ι.Χ., το ίδιο και τα πρόσωπα των περαστικών. Επίσης, προβλέπει πως θα υπάρχει ένα εργαλείο, με το οποίο οποιοσδήποτε χρήστης θα μπορεί να ζητήσει να θολωθούν δεδομένα σε περίπτωση που αυτά είναι ευδιάκριτα, συμπεριλαμβανομένων και των προσόψεων κατοικιών.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου