ΔΙΕΘΝΗ

«Εξαγωγή» Γάλλων φανατικών ισλαμιστών στη Συρία

εξαγωγή-γάλλων-φανατικών-ισλαμιστ-390903

«Περισσότεροι από 30 γάλλοι υπήκοοι» που έφυγαν για να πολεμήσουν στη Συρία σκοτώθηκαν εκεί, παραδέχθηκε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Απέναντι στο φαινόμενο των ξένων μαχητών στη Συρία, «οφείλουμε να συνεργαστούμε περισσότερο», και κυρίως στον τομέα των πληροφοριών, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 7 (G7) στις Βρυξέλλες.

«Αποφασίσαμε μία συνεργασία ως προς την προειδοποίηση, την αποτροπή και την τιμωρία αυτού του είδους των κινήσεων, που μπορεί να θέσουν σε αμφισβήτηση την ασφάλειά μας», είπε, αναφερόμενος στην επίθεση στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών και τη σύλληψη ενός Γάλλου, τζιχαντιστή που είχε πολεμήσει στη Συρία, ως δράστη του φονικού.

Σύμφωνα με στοιχεία των γαλλικών αρχών, περί τους 300 νέοι Γάλλοι έφυγαν για τη Συρία όπου και συμμετείχαν στις συγκρούσεις, περί τους εκατό πέρασαν στις ζώνες που ελέγχονται από τους σύρους αντάρτες, ενώ εκατό επέστρεψαν στη Γαλλία και παρακολουθούνται από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.

Σε απόφαση που υιοθέτησαν χθες οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 7 τονίζουν ότι “αποφάσισαν να ενισχύσουν τις προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν την απειλή που συνιστούν οι ξένοι μαχητές στη Συρία”.

“Υπάρχει συνειδητοποίηση αυτού που συμβαίνει εδώ και περισσότερο από ενάμισι χρόνο και της απειλής που μπορεί να συνιστά η επιστροφή στην Ευρώπη φανατισμένων μέσω τη κατήχησης και εκπαιδευμένων στα πεδία των συγκρούσεων”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Σύμφωνα με βρετανική διπλωματική πηγή, οι συνομιλίες θα επιτρέψουν “την εξέταση όλων των μέσων και της γνώσης” των κρατών και “του τρόπου συνεργασίας με τις όμορες της Συρίας χώρες”, καθώς και την “παρακολούθηση των διαύλων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας”.

Συνάντηση εργασίας έχει προγραμματισθεί για σήμερα μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών επτά χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο συντονιστή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Ζιλ ντε Κερσόβ, “περισσότεροι από 2.000 Ευρωπαίοι έχουν φύγει ή επιθυμούν να φύγουν για να πολεμήσουν στη Συρία”.

Στην απόφασή τους, οι ηγέτες της Ομάδας των 7 “καταγγέλλουν τις εκλογές-παρωδία της 3ης Ιουνίου”. “Δεν υπάρχει μέλλον για τον Ασαντ στη Συρία”, αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή τους στη διάκηρυξη της Γενεύης που ζητεί τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία.

ΑΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου