ΔΙΕΘΝΗ

Επίμονο αδιέξοδο στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν, ίσως δοθεί παράταση

επίμονο-αδιέξοδο-στις-συνομιλίες-για-395858

Δεν διαφαίνεται ακόμη διέξοδος στις συνομιλίες των Έξι με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, που έχουν χτυπήσει «τοίχο» τις τελευταίες εβδομάδες με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν στην άλλη «έλλειψη ρεαλισμού». Ενώ οι συνομιλίες Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, συνεχίζονται, η ιρανική πλευρά δεν αποκλείει να δοθεί παράταση και μετά τις 20 Ιουλίου εάν δεν υπάρξει υπέρβαση του αδιεξόδου.

Οι συζητήσεις τις οποίες είχαν σήμερα αντιπροσωπείες του Ιράν και των ΗΠΑ στη Γενεύη σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας ήταν «εποικοδομητικές», δήλωσε ο Αμπάς Αρακτσί, ένας από τους σημαντικότερους διαπραγματευτές της Τεχεράνης, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Ο διάλογος με (την αντιπροσωπεία από) τις Ηνωμένες Πολιτείες διεξήχθη σε θετικό κλίμα και ήταν εποικοδομητικός», δήλωσε ο Αραγτσί μετά από τις συζητήσεις, οι οποίες διήρκεσαν πέντε ώρες, Ιρανών με απεσταλμένους των ΗΠΑ.

Στη συνάντηση συμμετείχε η Χέλγκα Σμιτ, η οποία εκπροσώπησε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Κάθριν Άστον.

Ο Αρακτσί είπε ωστόσο ότι θα μπορούσαν να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ομάδα 5+1 με το Ιράν για ένα διάστημα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε μια οριστική συμφωνία (ως την προθεσμία της 20ής Ιουλίου), αλλά εάν δεν συμβεί αυτό, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να παρατείνουμε τη συμφωνία της Γενεύης για έξι μήνες ακόμη ενώ θα συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο Αρακτσί.

Πάντως πρόσθεσε ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κρίνουμε εάν θα χρειαστεί μια παράταση. Υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια οριστική συμφωνία στο τέλος των έξι μηνών, την 20ή Ιουλίου».

Στην Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις στη Γενεύη κατέστησαν αναγκαίες διότι στις διαπραγματεύσεις ως τώρα η πρόοδος που έχει επιτευχθεί κρίνεται «ανεπαρκής». Οι ΗΠΑ επιθυμούν να υπάρξει «λίγος περισσότερος ρεαλισμός» στις συνομιλίες, δήλωσε η Μαρί Χαρφ, μια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου