ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδες να βγει ζωντανός ο Γερμανός που παγιδεύτηκε στα βάθη σπηλαίου

ελπίδες-να-βγει-ζωντανός-ο-γερμανός-πο-400481

Ο σπηλαιολόγος που τραυματίστηκε σοβαρά από κατολίσθηση και παγιδεύτηκε σε βάθος 1.000 μέτρων στις βαυαρικές Άλπεις θα ανασυρθεί καθώς η κατάστασή του έχει βελτιωθεί σημαντικά και μπορεί πλέον να μετακινηθεί.

Ελπίδες να βγει ζωντανός ο Γερμανός που παγιδεύτηκε στα βάθη σπηλαίου
Οι γιατροί που εξέτασαν τον 52χρονο σπηλαιολόγο έκριναν ότι είναι σε θέση να μετακινηθεί. Ωστόσο θα χρειαστούν πολλές ημέρες μέχρι οι διασώστες να καταφέρουν να τον μεταφέρουν μέχρι την είσοδο του σπηλαίου.

Ο Γερμανός σπηλαιολόγος τραυματίστηκε στο κεφάλι και το στήθος τη νύχτα της περασμένης Κυριακής ενώ εξερευνούσε μαζί με δύο συναδέλφους του το σπήλαιο Ρίζεντινγκ-Σαχτχέλε, στα σύνορα με την Αυστρία.

Ο ένας από τους συντρόφους του παρέμεινε μαζί του ενώ ο δεύτερος έφυγε για να αναζητήσει βοήθεια. Χρειάστηκε 12 ώρες για να καταφέρει να σκαρφαλώσει στις απότομες, κάθετες και στενές σήραγγες του σπηλαίου και να φτάσει στην επιφάνεια.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν δημιουργηθεί πέντε “σταθμοί” εντός του σπηλαίου ώστε να διευκολυνθεί το έργο των σωστικών συνεργείων. Μια ομάδα από πέντε διασώστες και δύο γιατρούς βρίσκεται στο πλευρό του τραυματία και θα τον ανεβάσουν σταδιακά στην επιφάνεια, πάνω σε ένα φορείο. Στην επιχείρηση διάσωσης μετέχουν συνολικά 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ειδικοί από την Αυστρία και την Ελβετία.

Το σπήλαιο Ρίζεντινγκ-Σαχτχέλε ανακαλύφθηκε το 2002 και θεωρείται το μεγαλύτερο και βαθύτερο σπήλαιο της Γερμανίας. Έχει μήκος 19 χιλιόμετρα και οι στοές του κατεβαίνουν σε βάθος 1.148 μέτρων.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου