ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αφρική: Θα δουν το μουντιάλ υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων

αφρική-θα-δουν-το-μουντιάλ-υπό-τον-φόβο-400584

Πολλές αφρικανικές χώρες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, ενόψει της έναρξης του Μουντιάλ της Βραζιλιάς, καθώς φοβούνται ότι οι Σομαλοί ισλαμιστές θα εξαπολύσουν επιθέσεις σε δημόσιους χώρους όπου θα συγκεντρώνονται οι φίλαθλοι για να παρακολουθήσουν από γιγαντοοθόνες τους αγώνες.

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσέβενι, η χώρα του οποίου μετέχει με μεγάλο αριθμό ανδρών στη Δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης (Amisom) που πολεμάει από το 2007 τους ισλαμιστές Σεμπάμπ στη Σομαλία, κάλεσε σήμερα τους συμπατριώτες του “να επαγρυπνούν όσο παρακολουθούν το ποδόσφαιρο και να θυμούνται ότι η χώρα απειλείται από τρομοκρατικές επιθέσεις”. Ζήτησε επίσης από τις δυνάμεις ασφαλείας να πραγματοποιούν σωματικούς ελέγχους για να μην σημειωθεί και πάλι μια επίθεση όπως εκείνες που στοίχισαν τη ζωή σε 76 ανθρώπους οι οποίοι παρακολουθούσαν τον τελικό του Μουντιάλ του 2010.

Το Λονδίνο προειδοποίησε επίσης τους Βρετανούς υπηκόους ότι υπάρχει κίνδυνος για τρομοκρατικές επιθέσεις σε χώρους όπου αναμεταδίδονται οι αγώνες, σε χώρες όπως η Ουγκάντα, η Αιθιοπία, το Τζιμπουτί και η Κένυα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας υπενθύμισε ότι στο παρελθόν έχουν γίνει τέτοιου είδους επιθέσεις από ακραίους ισλαμιστές.

Στην Κένυα, ο αρχηγός της αστυνομίας Ντέιβιντ Κιμάγιο, υποσχέθηκε ότι θα θέσει σε εφαρμογή “επαρκή μέτρα ασφαλείας” για την προστασία των φιλάθλων. Εκτίμησε όμως ότι και οι ιδιοκτήτες των χώρων όπου αναμεταδίδονται οι αγώνες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά την ασφάλεια των πελατών τους. “Οι ιδιοκτήτες (…) πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο καθένας θα ελέγχεται προτού να μπει στο χώρο”, τόνισε.

Από τις αρχές του έτους τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Κένυα και άλλοι 200 τραυματίστηκαν, σε επιθέσεις που αποδίδονται στους Σεμπάμπ και τους υποστηρικτές τους. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Σεμπάμπ είχαν εξαπολύσει επίθεση σε ένα εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι σκοτώνοντας 67 ανθρώπους.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου