ΔΙΕΘΝΗ

Διαψεύδουν οι τζιχαντιστές ότι διέταξαν να κάνουν κλειτοριδεκτομή οι γυναίκες στο Ιράκ

διαψεύδουν-οι-τζιχαντιστές-ότι-διέτα-401289

Τζιχαντιστές εξτρεμιστές οι οποίοι έχουν καταλάβει την Μοσούλη στο Ιράκ διέψευσαν ότι διέταξαν τις οικογένειες να υποβάλουν τις κόρες τους σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, προκειμένου να αποφευχθεί η «ανηθικότητα», όπως ισχυρίστηκε ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ την Πέμπτη.

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία (Isis) διέψευσαν την είδηση αυτή ως προπαγάνδα που βασίζεται σε ένα πλαστό έγγραφο – αν και οι κάτοικοι της Μοσούλης, καθώς και Κούρδοι αξιωματούχοι, επιμένουν ότι είναι αλήθεια.

Ο ισχυρισμός για τις κλειτοριδεκτομές προήλθε από την αναπληρώτρια συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στο Ιράκ Τζάκλιν Μπάντκοκ, η οποία δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μέχρι και 4 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ηλικίας 11-46 ετών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων.

«Αυτό είναι κάτι πολύ καινούργιο για το Ιράκ, ιδιαίτερα σε αυτή την περιοχή, και προκαλεί σοβαρή ανησυχία», είπε η Μπάντκοκ.

«Πρόκειται για έναν φετβά (σσ θρησκευτικό διάταγμα) από την Isis. Δεν είναι η βούληση του ιρακινού λαού, ή των γυναικών του Ιράκ σε αυτές τις ευάλωτες περιοχές που έχουν καταλάβει οι τρομοκράτες», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σχετικά με το θέμα κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες στα ιρακινά μέσα ενημέρωσης. Την Τετάρτη, μια κουρδική ιστοσελίδα, η BasNews, ανέφερε ότι ο φετβάς έχει εκδοθεί από τον αυτοαποκαλούμενο «χαλίφη» του ισλαμικού κράτους Αμπου Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, σαν«δώρο» στους ανθρώπους της Μοσούλης.

Η BasNews δήλωσε την Πέμπτη ότι στηρίζει την είδηση. «Φυσικά η Isis θα το διαψεύσει», είπε ο διευθυντής της ιστοσελίδας στην βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Υποψίες για την αξιοπιστία της είδησης βασίστηκαν εν μέρει στο γεγονός ότι η κλειτοριδεκτομή δεν απαιτείται από το ισλάμ και δεν είναι διαδεδομένη στο Ιράκ. Είναι πιο διαδεδομένη στην Αίγυπτο, το Σουδάν και την ανατολική Αφρική.

Ενα έγγραφο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανιζόμενο ως ο φετβάς της Isis έχει ημερομηνία Ιουλίου του 2013. Προήλθε από το Χαλέπι της Συρίας, και υπάρχουν υποψίες ότι έχει υποστεί επεξεργασία με photoshop.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου