ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Μαρτυρικό τέλος θανατοποινίτη, δύο ώρες μετά την ένεση

ηπα-μαρτυρικό-τέλος-θανατοποινίτη-δύ-404098

Θανατοποινίτης σε φυλακή της Αριζόνα των ΗΠΑ πέθανε περίπου δύο ώρες αφότου του χορηγήθηκε το θανατηφόρο κοκτέιλ αντί για το σύνηθες των δέκα λεπτών, έγινε γνωστό από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της πολιτείας.

Ο Τζόζεφ Γουντ, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο το 1989 για τη δολοφονία την πρώην φίλης του και του πατέρα της, κηρύχθηκε επισήμως νεκρός στις 15:49 τοπική ώρα (1:49 ώρα Ελλάδας), ενώ η θανατηφόρος ένεση του είχε χορηγηθεί στις 13:52 τοπική ώρα είπε ο εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα Τομ Χόρν.

«Οι αρχές των φυλακών της Αριζόνας χορήγησαν την ένεση στις 13:52. Στις 13:57 οι αρχές ανέφεραν ότι ο Γουντ έπεσε σε κώμα αλλά στις 14:02 άρχισε να αναπνέει. Στις 14:03 το στόμα του στράβωσε και συνέχιζε να αναπνέει. Λαχάνιαζε και βογκούσε για περισσότερο από μία ώρα» ανέφεραν σε γραπτή τους δήλωση οι δικηγόροι του, ενώ ο κατάδικος ήταν ακόμα ζωντανός στις 15:02 τοπική ώρα.

«Ο πέθανε περίπου μετά από δυο ώρες και ενώ ένιωθε και προσπαθούσε να αναπνεύσει για περίπου μία ώρα και σαράντα λεπτά» κατήγγειλε ο δικηγόρος του Ντελ Μπαιτς.

Είχε καταθέσει αλλεπάλληλες προσφυγές

Στην περίπτωση του Γουντ η πολιτεία της Αριζόνα τού χορήγησε το αναισθητικό μιδαζολάμη σε συνδυασμό με την υδρομορφόνη, ένα παράγωγο της μορφίνης. Ο τρόπος που τελικά θανατώθηκε επαναφέρει μια ιδιαίτερα μακρόχρονη διαμάχη στις ΗΠΑ γύρω από την αποτελεσματικότητα και την προέλευση των προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τις εκτελέσεις.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών ο Γουντς είχε καταθέσει αλλεπάλληλες προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο, επικαλούμενος αντισυνταγματικότητα στην εκτέλεσή του εξ αιτίας του πέπλου μυστηρίου που περιβάλλει τη θανατηφόρο ένεση στην πολιτεία της Αριζόνας.

Ήταν η 26η εκτέλεση για το 2014 στις ΗΠΑ και η πρώτη στην Αριζόνα από τον Οκτώβριο του 2013. Στην πολιτεία αυτή έχουν εκτελεστεί 37 θανατοποινίτες από το 1992.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου