ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς και Ισραήλ πολεμούν και στο διαδίκτυο

χαμάς-και-ισραήλ-πολεμούν-και-στο-διαδ-416599

Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς δεν διεξάγεται μόνο στα πεδία μαχών: ένας σφοδρός πόλεμος εξαπολύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη κάθε πλευρά να προσπαθεί να κερδίσει τη συμπάθεια της κοινής γνώμης. Ιστότοποι όπως το Twitter, το YouTube και το Facebook κατακλύζονται με αναρτήσεις, τόσο από τη Χαμάς όσο και από τον ισραηλινό στρατό που επιδιώκουν να διευρύνουν τη βάση της υποστήριξής τους.

Από τότε που οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έθεσαν σε λειτουργία την επιχείρηση «Protective Edge» στις 8 Ιουλίου, προχωρούν σε δεκάδες αναρτήσεις στον λογαριασμό τους στο Twitter σε καθημερινή βάση με, όπως υποστηρίζουν, «πληροφορίες και ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο». Το Ισραήλ αναρτά πληροφορίες για τις ρουκέτες που εξαπολύονται από τη Γάζα αλλά και για το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος», με tweets όπως: «Έκτακτο: Ο Σιδερένιος Θόλος αναχαίτισε επτά πυραύλους πάνω από την Ασκάλωνα».

Επίσης αναρτά τον λεγόμενο «μετρητή ρουκετών», που καταγράφει τις ρουκέτες που έχουν εξαπολυθεί εναντίον του Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση «Protective Edge». Στον λογαριασμό της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, που φέρει το όνομα Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασσάμ, αναρτώνται πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων από τα ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα αλλά και τη δική τους δραστηριότητα αναφορικά με την εκτόξευση ρουκετών.

Οι Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασσάμ διατηρούν αρκετούς λογαριασμούς στο Twitter σε διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της εβραϊκής, υπογραμμίζοντας τα δεινά του παλαιστινιακού λαού με hashtags όπως #GazaUnderAttack (Η Γάζα δέχεται επίθεση), #StopIsrael (Σταματήστε το Ισραήλ) και #PrayForGaza (Προσευχηθείτε για τη Γάζα). Σε ένα tweet που έδειχνε να απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα, έγραψαν ότι οι νεκροί Παλαιστίνιοι «δεν είναι απλά αριθμοί».

Αμφότεροι αναρτούν φωτογραφίες με σκληρό περιεχόμενο, απευθυνόμενοι εμμέσως σε δημοσιογράφους και κυβερνήσεις. Η Χαμάς αναρτά συχνά φωτογραφίες με νεκρά παιδιά, που όπως λέει σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Αναφορές ήθελαν επίσης παλαιστίνιους χάκερ να μπαίνουν στη σελίδα της Domino’s Pizza στο Ισραήλ και να αναρτούν προειδοποιήσεις στα αγγλικά, τα αραβικά και τα εβραϊκά.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου