ΔΙΕΘΝΗ

Ακαρπος ο νέος γύρος συνομιλιών για τα πυρηνικά του Ιράν

ακαρπος-ο-νέος-γύρος-συνομιλιών-για-τα-417637

Χωρίς σημείο σύγκλισης έληξε ο νέος γύρος συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι η Ομάδα των Έξι τάσσεται υπέρ του να δοθεί παράταση για τις συνομιλίες, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Υπάρχει μία κλίση ανάμεσα (στις έξι δυνάμεις) ότι περισσότερος χρόνος θα ήταν χρήσιμος» είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν μετά από τρεις ημέρες συνομιλιών στη Βιέννη, στις οποίες συμμετείχε και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για την παράταση των διαπραγματεύσεων και μετά τις 20 Ιουλίου.

«Στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα, έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο ώστε να είμαστε σε θέση να πούμε στους πολιτικούς επικεφαλής μας ότι είναι μια διαδικασία η οποία αξίζει τον κόπο να την συνεχίσουμε» υπογράμμισε ο ιρανός υπουργός.

Ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ είπε ότι παραμένουν οι «σοβαρές διαφορές» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Ζαρίφ δήλωσε, πάντως, ότι βελτιώθηκε αισθητά το προσχέδιο για μία πιθανή συμφωνία με τη Δύση.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι διαφορές παραμένουν και είναι «πολύ πραγματικές».

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι επαφές θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή. Είπε ότι θα συνομιλήσει με τον αμερικανό πρόεδρο και το Κογκρέσο, προκειμένου να εξεταστούν τα επόμενα βήματα των ΗΠΑ, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 20 Ιουλίου -ένα ενδεχόμενο που μοιάζει σχεδόν βέβαιο.

Ωστόσο, και αυτός είπε ότι υπήρξε «χειροπιαστή πρόοδος σε κρίσιμα ζητήματα». «Ωστόσο, παραμένουν πολύ πραγματικές διαφορές σε άλλα σημαντικά θέματα» είπε.

Ακόμα και εάν η διάθεση υπάρχει, δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα επιτευχθεί. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι το Ιράν δεν έχει διάθεση να συμφωνήσει σε αλλαγές και ζητούν να μη συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Ο Κέρι τόνισε ότι το Ιράν θα πρέπει να μειώσει τη δυνατότητα να παράγει πυρηνικό καύσιμο, εάν επιθυμεί μία μακροπρόθεσμη συμφωνία.

«Το έχουμε ξεκαθαρίσει απολύτως ότι οι 19.000 φυγόκεντροι που αποτελούν τμήμα του (πυρηνικού) προγράμματος του Ιράν είναι πάρα πολλοί» είπε ο Κέρι σε δημοσιογράφους.

Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Ζαρίφ πρότεινε να κρατήσει η Τεχεράνη το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου στα ίδια επίπεδα για μερικά χρόνια πριν το επεκτείνει.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου