ΔΙΕΘΝΗ

Νέος πρόεδρος της Κομισιόν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

νέος-πρόεδρος-της-κομισιόν-ο-ζαν-κλοντ-418039

Με 422 ψήφους υπέρ, 220 κατά και 47 λευκά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά την καταμέτρηση μετά την μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στο Στρασβούργο βρέθηκαν επίσης 47 λευκά και 10 άκυρα ψηφοδέλτια.

Για την εκλογή του, ο κ. Γιούνκερ έπρεπε να συγκεντρώσει το 50% συν μία των ψήφων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή 376 ψήφους.

Της ψηφοφορίας προήγηθηκε η ομιλία του κ. Γιούνκερ ενώπιον της Ολομέλειας, στη διάρκεια της οποίας ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεσμεύτηκε για σχέδιο επενδύσεων με στόχο ενίσχυση της βιομηχανίας και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, στήριξαν με τοποθετήσεις τους λίγο μετά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας, οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), της Ομάδας των Σοσιαλσιτών-Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων. Κατά της εκλογής του τάχθηκαν οι πολιτικές ομάδες των Συντηρητικών και της Ενωτικής Αριστεράς και των Πρασίνων.

Οι τρεις ομάδες διέθεταν τον απαραίτητο αριθμό για να διασφαλίσουν την εκλογή Γιούνκερ. Η επίσημη τοποθέτηση των τριών κομμάτων δεν ήταν δεσμευτική για τους ευρωβουλευτές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εισηγήθηκε επίσημα υπέρ της υποψηφιότητας του για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Ιουνίου, με 26 χώρες να ψηφίζουν υπέρ και δύο κατά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου