ΔΙΕΘΝΗ

«Κίνηση υποταγής» η αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας λέει η Χαμάς

κίνηση-υποταγής-η-αιγυπτιακή-πρότα-418978

Στο κενό κινδυνεύουν να πέσουν οι προσπάθειες για διπλωματική διέξοδο από την κρίση στη Γάζα: Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε ότι απορρίπτει την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία, την οποία ακόμη δεν έχει δει στο σύνολό της, χαρακτηρίζοντάς την «κίνηση για υποταγή».

«Η μάχη μας με τον εχθρό συνεχίζεται και θα ενισχυθεί σε ορμή και ένταση» ανέφερε ανακοίνωση των «Ταξιαρχιών του αλ Κασάμ» στην επίσημη ιστοσελίδα της, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αποδέχεται την πρόταση εκεχειρίας το Ισραήλ

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την αιγυπτιακή πρόταση για παύση πυρός, η οποία είχε προταθεί να τεθεί σε ισχύ το πρωί της Τρίτης. Η Χαμάς έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής αρνητικά στην πρόταση, απορρίπτοντάς την εάν δεν περιλαμβάνει συμφωνία για εκεχειρία.

Πάντως, τις ώρες μέχρι την προτεινόμενη έναρξη της εκεχειρίας, τα πλήγματα είχαν περιοριστεί σχετικά και από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής στον Τύπο, η αιγυπτιακή πρόταση προβλέπει άμεση παύση πυρός ήδη από τις εννέα το πρωί της Τρίτης (τοπική και ώρα Ελλάδος) και από τις δύο πλευρές, με παράλληλη έναρξη διαβουλεύσεων για συνολική συμφωνία εκεχειρίας.

Σχεδόν την ώρα που θα έμπαινε σε εφαρμογή το πρώτο στάδιο της πρότασης, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόταση.

Οι αποκλίσεις εντός της ισραηλινής ηγεσίας, η οποία συνεδρίασε νωρίς το πρωί είχαν φανεί προς τα έξω: Αναφορές στον ισραηλινό Τύπο θέλουν θετικό τον πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου αλλά αντίθετα στελέχη όπως ο υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ.

Ο Αμός Γκιλάντ, ανώτατος αξιωματούχος στον τομέα της Άμυνας υποστήριξε την αιγυπτιακή πρόταση, βλέποντας πως οι μέχρι τώρα επιχειρήσεις δεν έχουν αποδυναμώσει τη Χαμάς.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου