ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδες προεδρικής χάρης για τους δημοσιογράφους του AJ στην Αίγυπτο

ελπίδες-προεδρικής-χάρης-για-τους-δημ-430126

Η πιθανότητα προεδρικής χάρης ξεπροβάλλει από τη δημόσια δήλωση του Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι ότι θα προτιμούσε να είχαν απελαθεί αντί να οδηγηθούν σε δίκη οι τρεις δημοσιογράφοι της αγγλόφωνης υπηρεσίας του Al Jazeera.

Η καταδίκη τους είχε «πολύ αρνητικές συνέπειες» δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος στη σκιά της διεθνούς κατακραυγής που έχει πυροδοτήσει η υπόθεση.

Οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera Πίτερ Γκρέστ, Μοχάμεντ Φάχμι και Μπαχέρ Μοχάμεντ καταδικάστηκαν τον περασμένο μήνα σε ποινές κάθειρξης από επτά έως δέκα έτη κατηγορούμενοι για υποστήριξη της -απαγορευμένης πλέον- Μουσουλμανικής Αδελφότητας και μετάδοση ψευδών ειδήσεων.

Στην πρώτη του αντίδραση μετά την ανακοίνωση των ποινών ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι είχε δηλώσει ότι «δεν θα παρέμβει στη Δικαιοσύνη». Ωστόσο, η σημερινή του δήλωση ενώπιον Αιγύπτιων δημοσιογράφων καλλιεργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για απονομή χάριτος.

«Εύχομαι να είχαν απελαθεί αμέσως μετά τη σύλληψή τους αντί να οδηγηθούν σε δίκη» δήλωσε, σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Masry Al-Youm.

Τα Ηνωμένα Έθνη, κυβερνήσεις, οργανισμοί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, καθώς και πολίτες μέσω κοινωνικών δικτύων, κατακεραυνώνουν το Κάιρο και ζητούν την αποφυλάκιση των δημοσιογράφων που καταδικάστηκαν με παντελή απουσία αποδείξεων -και μάλιστα βιντεοσκοπημένο υλικό που χρησιμοποίησε η εισαγγελία εις βάρος τους ανήκε σε άλλα δίκτυα και όχι το Al Jazeera.

Οι δημοσιογράφοι κρατούνταν επί μήνες χωρίς δίκη κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία», ενόσω οι Αρχές κορύφωναν την εκστρατεία καταστολής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία και κηρύχθηκε παράνομη με τους ηγέτες και τους υποστηρικτές της να δικάζονται και να καταδικάζονται μαζικά σε θάνατο.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου