ΔΙΕΘΝΗ

Πράσινη αποστολή της ΝΑSΑ

πράσινη-αποστολή-της-ναsα-438463

Από τη Βάση Βάντερμπεργκ της Καλιφόρνιας αναμένεται να εκτοξευθεί σήμερα το μεσημέρι ο δορυφόρος OCO-2 (Παρατηρητήριο Ανθρακα σε Τροχιά – 2), η δεύτερη προσπάθεια της υπηρεσίας σε πέντε χρόνια για την ακριβή μελέτη των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στη γήινη ατμόσφαιρα.

Πριν από πέντε χρόνια, η NASA είχε αποπειραθεί να πραγματοποιήσει ανάλογη αποστολή, χωρίς όμως επιτυχία, με τον πύραυλο να συντρίβεται στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η αποστολή, κόστους 468 εκατ. δολαρίων, φιλοδοξεί να μελετήσει τον σημαντικότερο «κινητήρα» της κλιματικής αλλαγής, το διοξείδιο του άνθρακα, που εκπέμπουν υψικάμινοι και εξατμίσεις οχημάτων. Σημαντικό ποσοστό του CO2 απορροφάται από δέντρα και ωκεανούς, ενώ το υπόλοιπο αιωρείται στην ατμόσφαιρα, εγκλωβίζοντας την ηλιακή θερμότητα και θερμαίνοντας τον πλανήτη.

Οι διακυμάνσεις

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, όμως, εμφανίζουν εποχικές, καθώς και γεωγραφικές διακυμάνσεις. Οι παρατηρήσεις μεγάλης ακρίβειας του OCO-2, όμως, θα επιτρέψουν στη NASA να αποκτήσει συνολική εικόνα της επιφάνειας της Γης, εντοπίζοντας σημεία τα οποία παράγουν ή απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Η αποστολή, που θα έχει διάρκεια δύο έτη, θα προσφέρει δεδομένα ικανά να βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα στην πρόβλεψη μελλοντικών επιπέδων CO2 και των επιπτώσεών τους.

Από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης στις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν πολλαπλασιασθεί, με περίπου 40 δισεκατομμύρια τόνους CO2 να διοχετεύονται κάθε χρόνο στον αέρα, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων. Το ήμισυ περίπου του αερίου αυτού καταλήγει εγκλωβισμένο στη γήινη ατμόσφαιρα, ενώ το ένα τέταρτο απορροφείται από ωκεανούς και φυτά.

Ακριβός ο Delta II

Η νέα αποστολή θα έχει διπλάσιο κόστος από ό,τι η αρχική, κυρίως λόγω της χρήσης του πυραύλου Delta II, πολύ ακριβότερου από εκείνον της αρχικής. Εάν η σημερινή εκτόξευση πετύχει και ο δορυφόρος μπει στην επιθυμητή τροχιά, θα χρειασθούν περίπου δύο μήνες έως ότου ο φασματογράφος του OCO-2 αρχίσει την καταγραφή στοιχείων.

Μόλις ο OCO-2 μπει στην τροχιά του, σε υψόμετρο 705 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης, ο δορυφόρος θα πραγματοποιεί μία πλήρη περιστροφή γύρω από τη Γη κάθε 100 λεπτά. Από την τροχιά του, ο OCO-2 θα εξετάσει την ένταση του ηλιακού φωτός που αντανακλάται λόγω της παρουσίας διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ο δορυφόρος OCO-2 θα γίνει έτσι ο 18ος επιστημονικός δορυφόρος της NASA σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου