ΔΙΕΘΝΗ

Κήρυξαν ισλαμικό χαλιφάτο

κήρυξαν-ισλαμικό-χαλιφάτο-438919

Οι ισλαμιστές αντάρτες του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ προχώρησαν σε μια κίνηση την οποία οι αναλυτές αντιμετωπίζουν ως τη «σημαντικότερη εξέλιξη του διεθνούς τζιχάντ από την 11η Σεπτεμβρίου» και που καθιστά την οργάνωση κίνδυνο για όλες τις χώρες.

Με μια τεράστια επιχείρηση ανακατάληψης του Τικρίτ από τον ιρακινό στρατό να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι σουνίτες τζιχαντιστές, που σταθεροποιούνται στο βόρειο και δυτικό τμήμα του Ιράκ, κήρυξαν την ίδρυση «ισλαμικού χαλιφάτου».

Οι αντάρτες του ISIS, που μετονομάστηκε σε «Ισλαμικό Κράτος» (λείπει ο γεωγραφικός προσδιορισμός «του Ιράκ και του Λεβάντε») υποσχέθηκαν σε βίντεο με τίτλο «Τέλος της Σάικς-Πικό» (γαλλο-βρετανικής συμφωνία του 1916 για τον καταμερισμό των ζωνών επιρροής στη Μέση Ανατολή μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) ότι θα απελευθερώσουν την Παλαιστίνη, απείλησαν ότι θα διαρρήξουν και άλλα σύνορα, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και όχι μόνο.

Ο χάρτης

Σε χάρτη που είδε το φως της δημοσιότητας, οι τζιχαντιστές, οι οποίοι έχουν κάνει έδρα τους στη Συρία την πόλη Ράκα και στο Ιράκ έχουν εδραιωθεί στη δυτική επαρχία Αλ Ανμπάρ, φαίνεται ότι θέλουν να καταλάβουν μια ευρεία γεωγραφική ζώνη που περιλαμβάνει και περιοχές και χώρες όπως η Ελλάδα, τα Βαλκάνια, η Ισπανία και την Ινδία.

Εκπρόσωπος του ISIS, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, ανακοίνωσε χθες σε ηχητικό μήνυμα ότι «κατά τη διάρκεια μια συνάντησης, η «σούρα» (το συμβούλιο) του Ισλαμικού Κράτους αποφάσισε να ανακοινώσει την εγκαθίδρυση του ισλαμικού χαλιφάτου και να ορίσει έναν χαλίφη για το κράτος των μουσουλμάνων.

Ο τζιχαντιστής σεΐχης αλ Μπαγκντάντι (ο αρχηγός του ISIS) ορίστηκε χαλίφης των μουσουλμάνων». «Μουσουλμάνοι, απορρίψτε τη δημοκρατία, την κοσμικότητα, τον εθνικισμό και τα άλλα σκουπίδια της Δύσης. Επιστρέψτε στη θρησκεία σας», είπε ο εκπρόσωπος αναφέροντας ότι το χαλιφάτο ήταν «όνειρο κάθε μουσουλμάνου» και «επιθυμία κάθε τζιχαντιστή».

Το χαλιφάτο είναι ένα ισλαμικό πολιτικό καθεστώς, ανεξάρτητο από εθνικά σύνορα, το οποίο διοικείται από έναν ηγέτη και ο χαλίφης (ρόλος που εξέλιπε μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) θεωρείται ως ο διάδοχος του Μωάμεθ και «εμίρης των πιστών» του μουσουλμανικού κόσμου.

Οπως σημείωσε ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Βαγδάτη, Ιμραν Καν, πολλοί σουνίτες που μάχονται κατά της κεντρικής κυβέρνησης στο Ιράκ, θα αντιδράσουν στην ανακοίνωση του ISIS, καθώς δεν μάχονται υπέρ ενός «χαλιφάτου».

Αλ Κάιντα

Πάντως η εν λόγω ανακοίνωση «μπορεί να σημάνει μία νέα εποχή του διακρατικού τζιχαντισμού και αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την Αλ Κάιντα και την ηγεσία της», σύμφωνα με τον αναλυτή του ινστιτούτου Brookings Doha, Τσαρλς Λίστερ. Εν τω μεταξύ, καθώς η Βαγδάτη απειλείται από την επέλαση των ανταρτών, σιίτες, σουνίτες και Κούρδοι βουλευτές προσπαθούσαν στην ιρακινή πρωτεύουσα να κατανείμουν κυβερνητικές θέσεις πριν από τη συνεδρίαση της Τρίτης.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου