ΔΙΕΘΝΗ

Σκάνδαλο στη Σερβία αποκαλύπτει ελλείψεις τριτοβάθμιας παιδείας

σκάνδαλο-στη-σερβία-αποκαλύπτει-ελλε-441577

Ο Στεφάνοβιτς παραιτήθηκε πρόσφατα, όταν Βρετανός καθηγητής κατήγγειλε ότι ο υπουργός είχε αντιγράψει αυτούσια εδάφια από βιβλίο του για να αποκτήσει διδακτορικό από το ιδιωτικό πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, Megatrend. Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε και ο επικεφαλής του ιδρύματος, Μίκα Γιοβάνοβιτς.

Το πανεπιστήμιο Megatrend έχει φιλοξενήσει σημαντικό αριθμό προσωπικοτήτων της σερβικής ελίτ, όπως τον πρόεδρο της χώρας Τόμισλαβ Νίκολιτς. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Ερικ Γκόρντι, λέει: «Το κρούσμα αυτό αποκαλύπτει την κρατική ολιγωρία στην επιβολή κανόνων στα ιδρύματα αυτά».

«Πρόκειται για βαθύτατα διεφθαρμένα ιδρύματα. Αν ο πρωθυπουργός Αλεξάντρ Βούκσιτς αποφάσιζε να αποκαλύψει τα σκάνδαλα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το κυβερνών κόμμα του θα υπέφερε πολύ», λέει η καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Ντανίκα Πόποβιτς.

Η κατάρρευση του τιτοϊκού καθεστώτος και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας επέτρεψαν την ίδρυση τουλάχιστον δώδεκα τέτοιων ιδιωτικών πανεπιστημίων στη Σερβία, χωρίς κανέναν κρατικό έλεγχο, επιπλέον των τριών μεγάλων κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Μεταξύ 2007 και 2011, ο αριθμός υποψηφίων διδακτόρων αυξήθηκε έξι φορές. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός κατόχων διδακτορικών τίτλων ανήλθε από 206 σε 770, σύμφωνα με τη Σερβική Στατιστική Υπηρεσία.

Το Megatrend έχει απασχολήσει και άλλοτε την επικαιρότητα για τις αμφιβόλου ποιότητος εκπαιδευτικές του επιλογές. Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει έτσι η επιλογή του Γιοβάνοβιτς να προσφέρει έδρα στους αδελφούς Μπογκντανόφ, τους δίδυμους Γάλλους φυσικούς, η θεωρία των οποίων για την «καταγωγή του Μπιγκ Μπανγκ» έχει προκαλέσει τη χλεύη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου