ΔΙΕΘΝΗ

Πλύση εγκεφάλου τζιχαντιστών σε δεκάδες απαχθέντα ανήλικα αγόρια

πλύση-εγκεφάλου-τζιχαντιστών-σε-δεκά-444789

Το πώς σύροι εξτρεμιστές κάνουν «πλύση εγκεφάλου» σε μικρά αγόρια κουρδικής καταγωγής τα οποία έχουν απαγάγει προκειμένου να τα μυήσουν στη τζιχάντ παρουσιάζει σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό CNN. Ο 15χρονος Μοχάμεντ, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο, είπε ότι σύροι αντάρτες με μαύρες μάσκες τον έβαλαν να παρακολουθήσει ένα βίντεο που έδειχνε μαχητές οι οποίοι αποκεφάλιζαν έναν άνδρα. «Θέλει αλήθεια ο θεός να εξαπολύσω τζιχάντ;» αναρωτιέται το αγόρι.

Ο Μοχάμεντ είναι ένα από τους 140 μαθητές κουρδικής καταγωγής που απήχθηκαν στη Συρία τον περασμένο μήνα από την οργάνωση ISIS. Σύμφωνα με ακτιβιστές και το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με έδρα το Λονδίνο, τα παιδιά εξαναγκάζονταν σε καθημερινά μαθήματα ριζοσπαστικής ισλαμικής θεολογίας με σκοπό την ίδρυση ενός χαλιφάτου στη Συρία και το γειτονικό Ιράκ. Στις 29 Μαΐου ένοπλοι αντάρτες σε φορτηγά σταμάτησαν σχολικά λεωφορεία στα οποία επέβαιναν μαθητές γυμνασίου που επέστρεφαν στα σπίτια τους στην πόλη Αϊν αλ – Αράμπ από τις τελικές εξετάσεις σε γυμνάσιο στο Χαλέπι.

«Γιατί κάθεστε δίπλα σε κορίτσια; Απαγορεύεται!» είπαν οι αντάρτες, πολλοί με ξενική προφορά, πριν χωρίσουν τα κορίτσια από τα αγόρια και πάρουν μαζί τους μόνο τα δεύτερα. Στη συνέχεια, είπε ο 15χρονος Μοχάμεντ στο CNN, οι μαχητές τους συνόδευσαν ως την περιοχή Μανμπίτζ, στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Σχεδόν έναν μήνα αργότερα, τα περισσότερα αγόρια, ηλικίας 14 με 16 χρόνων, παραμένουν όμηροι στα χέρια των ανταρτών – εκτός από τον Μοχάμεντ και τρία ακόμη παιδιά που κατάφεραν να ξεφύγουν. «Φοβηθήκαμε πάρα πολύ. Καθώς επιστρέφαμε από το σχολείο, γιορτάζαμε που είχαμε τελειώσει τις εξετάσεις μας. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που πηγαίναμε σπίτι να δούμε τις οικογένειές μας. Δεν ξέραμε γιατί μας πήραν» είπε ο Μοχάμεντ, ο οποίος ζήτησε να μην αποκαλυφθεί ολόκληρο το όνομά του από φόβο για την ασφάλειά του.

Πέντε ημέρες από την αιχμαλωσία τους, ο Μοχάμεντ και ένας φίλος του ζήτησαν από τους συμμαθητές τους να αποσπάσουν την προσοχή των απαγωγέων προκειμένου να μπορέσουν να ξεφύγουν. Έτσι έγινε. Αφού ξεγλίστρησαν χωρίς να τα δουν από την πίσω πόρτα του χώρου όπου τα κρατούσαν, πήδηξαν πάνω από έναν φράχτη και έτρεξαν προς την ελευθερία τους. Ενθυμούμενος την πρώτη ημέρα της αιχμαλωσίας του, ο Μοχάμεντ περιέγραψε το πώς οι εξτρεμιστές πήγαν τα παιδιά σε ένα τζαμί στο Μανμπίτζ. «Αν προσπαθήσετε να δραπετεύσετε» είπαν οι απαγωγείς στα αγόρια, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ, «θα σας κόψουμε τα κεφάλια». Οι εξτρεμιστές παραχώρησαν ένα δωμάτιο ανά 17 παιδιά και σχεδόν αμέσως ξεκίνησαν την «πλύση εγκεφάλου».

Κάθε βράδυ οι μαχητές του ISIS αφιέρωναν πέντε ώρες διδάσκοντάς τους τη τζιχάντ και δείχνοντάς τους βίντεο με γραφικό περιεχόμενο, όπως εκτελέσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας. Αν και το ISIS δεν έχει προχωρήσει σε δημόσιες δηλώσεις για τη μαζική απαγωγή των αγοριών, οι ίδιοι αλλά και άλλες ένοπλες οργανώσεις χρησιμοποιούν συχνά παιδιά στις μάχες, ως πολεμιστές αλλά και υποστηρικτικά. «Πρώην στρατολογημένοι περιέγραψαν το πώς οι ηγέτες των οργανώσεων ανέθεταν σε παιδιά ιδιαιτέρως δύσκολες ή επικίνδυνες εργασίες και τα ενθάρρυναν να συμμετέχουν σε επιθέσεις αυτοκτονίας» ανέφερε πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου