ΔΙΕΘΝΗ

Χασναΐν Καζίμ: Χειρότερα απειλούν στην Τουρκία από τους Ταλιμπάν

χασναΐν-καζίμ-χειρότερα-απειλούν-στη-449544

Για κλίμα τρομοκρατίας στην Τουρκία χειρότερο κι από το Πακιστάν και τους Ταλιμπάν κάνει λόγο ο τούρκος ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» Χασναΐν Καζίμ. Ο ρεπόρτερ, που μετά την έρευνά του για τα ορυχεία της Σόμα, δεχόταν συνεχείς απειλές για την ζωή του και το περιοδικό τον ανακάλεσε στην Γερμανία για λόγους ασφαλείας, μιλάει για απειλές «χειρότερες κι από εκείνες των Ταλιμπάν».

«Φυσικά κι ανησύχησα, αλλά δεν φοβήθηκα. Το κύριο μέλημα μου ήταν να κατανοήσω το πόσο πραγματικές θα μπορούσαν να αποδειχτούν αυτές οι απειλές», λέει ο Καζίμ προσθέτοντας πως δέχθηκε περίπου 10.000 μηνύματα μέσω email, Twitter και Facebook. «Όσο καιρό εργάστηκα ως ρεπόρτερ στο Πακιστάν, δέχθηκα επίσης πολλές απειλές για τη ζωή μου. Αλλά σε αυτά τα τέσσερα χρόνια εκεί, έμαθα να διαχειρίζομαι τους Ταλιμπάν και τις απειλές που δεχόμουν καθημερινά. Ακόμη κι εκεί όμως, οι απειλές αυτές δεν ήταν τόσο σοβαρές όσο στην Τουρκία», σημειώνει ο Καζίμ επισημαίνοντας πως ανάμεσα στα μηνύματα που δέχθηκε ήταν κι ένα που έλεγε «αν σε δούμε στον δρόμο, θα σου κόψουμε τον λαιμό».

Οι φραστικές επιθέσεις άρχισαν από την ώρα που το Spiegel δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ με τον τίτλο «Στην κόλαση να πας, Ερντογάν», που ήταν φράση ενός μεταλλωρύχου που βίωσε την πρόσφατη κατάρρευση του ορυχείου όπου βρήκαν το θάνατο 301 Τούρκοι ανθρακωρύχοι.

Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στη Τουρκία κατηγόρησαν τον ανταποκριτή αλλά και το ίδιο το περιοδικό ότι, χρησιμοποιώντας τον τίτλο αυτό, είναι σαν να συμφωνεί με τον ανθρακωρύχο που… διαολόστειλε τον Ερντογάν. Λογαριασμοί στο Twitter δημιουργήθηκαν αποκλειστικά γι’ αυτόν τον λόγο με την ετικέτα (hashtag) #ScherDichZumTeufelDerSpiegel (Να Σε Πάρει ο Διάβολος Ντερ Σπίγκελ).

Κατόπιν, υποστηρικτές της κυβέρνησης του τούρκου πρωθυπουργού ανήρτησαν μια φωτογραφία του Καζίμ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και υπό τον φόβο των Ιουδαίων και του λιντσαρίσματος, το περιοδικό ανακάλεσε για ένα διάστημα τον δημοσιογράφο πίσω στο Αμβούργο.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου