ΔΙΕΘΝΗ

Απειλή για την ευρύτερη περιοχή η επέλαση τζιχαντιστών στο Ιράκ

απειλή-για-την-ευρύτερη-περιοχή-η-επέλ-451080

Στρατός και κυβερνήσεις των χωρών γύρω από το Ιράκ και τη Συρία, τμήματα των οποίων έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές της ISIS, παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία τις εξελίξεις: Η Ιορδανία αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στη μεθόριο αφού στον έλεγχο των ενόπλων ουσιαστικά χάνονται τα δυτικά σύνορα του Ιράκ, ο Λίβανος φοβάται επιπτώσεις από την «ένωση» της κρίσης σε Συρία και Ιράκ ενώ το τριπλό μέτωπο Ισραήλ-ΗΠΑ-Ιράν παραμένει «ενεργό».

Πιο απτές είναι οι εξελίξεις σε Αμμάν και Βηρυτό, που τελούν εδώ και τρία χρόνια υπό το συνεχή κίνδυνο διάχυσης της συριακής κρίσης.

Την Κυριακή, η Ιορδανία ενίσχυσε με στρατεύματα όλη τη γραμμή της μεθορίου της με το Ιράκ. Όσο κι αν, θεωρητικά, η σουνιτική ISIS δεν εποφθαλμιά την Ιορδανία, τόσο η αντικειμενική απειλή ενός πεδίου χάους πέραν των συνόρων όσο και η ανησυχία του πληθυσμού επιβάλλουν τέτοιο μέτρο.

Ο ιορδανός υπουργός Εσωτερικών είχε αναφέρει χαρακτηριστικά προ ημερών στο Κοινοβούλιο ότι «η χώρα έχει περικυκλωθεί από τον εξτρεμισμό».

Παρατηρητές θεωρούν επίσης ότι ο ιορδανικός στρατός θα ήταν μεν πολύ δυσκολότερος αντίπαλός για την ISIS από ό,τι ο ιρακινός στρατός, οι ανησυχίες όμως εγείρονται περισσότερο για «πυρήνες» της ομάδας στο εσωτερικό της χώρας. Και στην Ιορδανία καταγράφεται τάση ενίσχυσης του ριζοσπαστικού Ισλάμ, που θα μπορούσε αρχικά να γίνει γόνιμο έδαφος τουλάχιστον για «συμπαθούντες».

Ανάλογες είναι οι ανησυχίες στο Λίβανο, όπου τον κίνδυνο επιτείνει η πολύ δύσκολη ισορροπία που μετά βίας κράτησε η Βηρυτός κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου.

Η σουνιτική κοινότητα του Λιβάνου, που δυσανασχετεί τόσο με τον Άσαντ στη γειτονική Συρία όσο και με την περιφρόνηση στους ιρακινούς σουνίτες που έχει δείξει η ιρακινή κυβέρνηση Μαλίκι αντιπαρατίθεται στη σιιτική Χεζμπολάχ, οι δυνάμεις της οποίας έχουν εμπλακεί άμεσα στον συριακό εμφύλιο πολεμώντας στο πλευρό του Άσαντ.

Ενδεικτικά, το Σαββατοκύριακο οι λιβανέζικες υπηρεσίες έκαναν έφοδο σε δύο ξενοδοχεία στη Βηρυτό συλλαμβάνοντας 17 άτομα που θεωρούν μέλη πυρήνα της ISIS στο Λίβανο (τουλάχιστον ένας από τους οποίους ήταν από τη Σαουδική Αραβία).

Αστυνομικές πηγές διαρρέουν πως ο πυρήνας σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις στο Λίβανο, όπως εκείνες που έχουν συνταράξει τη χώρα τους τελευταίους μήνες με φόντο το συριακό εμφύλιο.

Την ίδια ώρα, το σιιτικό Ιράν επαναλαμβάνει σε σχεδόν καθημερινή βάση τόσο την ετοιμότητά του απέναντι στην σουνιτική ISIS όσο και την αντίθεσή του σε αμερικανικές επιδρομές.

Η κοινή ανησυχία πάντως έχει φέρει την κατάσταση στο σημείο ακόμη και να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ιρανοί και αμερικανοί αξιωματούχοι, για να συζητήσουν τον κίνδυνο της ISIS.

Στο εσωτερικό του Ιράν, φαίνεται ότι το ζήτημα της «συνεργασίας με τον αμερικανό διάβολο» προκαλεί διάσταση απόψεων -ο ανώτατος ιρανός ηγέτης αγιατολάχ Χαμενεΐ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη σεκταριστική διαμάχη για να ελέγχουν τους πόρους της χώρας, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Ροχανί περί ετοιμότητας για «διάλογο» μπροστά στους τζιχαντιστές.

Ενώπιον αυτού, το Ισραήλ προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην συνεργαστεί με την Τεχεράνη αλλά να αξιοποιήσει την «ευκαιρία» και να την αποδυναμώσει.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου ανέφερε χαρακτηριστικά σε εκπομπή του αμερικανικού CBS πως και οι σουνίτες τζιχανιστές και το σιιτικό Ιράν «είναι στρατόπεδα που είναι και τα δύο εχθροί των ΗΠΑ, και όταν οι εχθροί σου πολεμούν μεταξύ τους, δεν ενισχύεις κανέναν από αυτούς αλλά τους αποδυναμώνεις και τους δύο».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου