ΔΙΕΘΝΗ

Στα χέρια των τζιχαντιστών πέφτουν η μία μετά την άλλη οι πόλεις του Ιράκ

στα-χέρια-των-τζιχαντιστών-πέφτουν-η-μ-451552

Τις μαύρες σημαίες υψώνουν οι τζιχαντιστές στη δυτική επαρχία αλ-Άνμπαρ. Τέσσερις πόλεις σε δύο ημέρες έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) στη σουνιτική επαρχία, την οποία ετοιμάζεται να καταλάβει εξ ολοκλήρου καθώς προωθείται προς τη Βαγδάτη.

Οι σουνίτες ισλαμιστές της ISIS προσέθεσαν στην επικράτεια που ελέγχουν την πόλη Ρούτμπα, 150 χιλιόμετρα ανατολικά των συνόρων με την Ιορδανία έχοντας ήδη καταλάβει μεθοριακό πέρασμα με τη Συρία και δύο πόλεις στο δυτικό Ιράκ.

Στόχος των τζιχαντιστών είναι να καταλάβουν πλήρως τη σουνιτική επαρχία αλ-Άνμπαρ, όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους στο BBC.

Η πόλη Ρούτμπα είναι στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο που συνδέει τη Βαγδάτη με την Ιορδανία. Είναι η τέταρτη πόλη στη μεγαλύτερη επαρχία του Ιράκ που πέφτει στα χέρια των τζιχαντιστών το τελευταίο διήμερο.

Το Σάββατο οι ισλαμιστές της ISIS κατέλαβαν τις πόλεις Ράουα και Άνα κατά μήκος του Ευφράτη, καθώς επίσης και στρατηγικής σημασίας μεθοριακό πέρασμα με τη Συρία κοντά στην πόλη Καιμ έπειτα από συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις που άφησαν πίσω τους 30 νεκρούς στρατιώτες.

Σύμφωνα με τους τζιχαντιστές, στρατιώτες -ακόμη και στο κέντρο διοίκησης της περιοχής- εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και τράπηκαν σε φυγή. Εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού χαρακτήρισε την απόσυρση από τις περιοχές ως «κίνηση τακτικής προκειμένου να ανασυνταχθούν».

Η κατάληψη του μεθοριακού περάσματος Αλ-Κάιμ είναι κομβικής σημασίας για τη μεταφορά όπλων και άλλου εξοπλισμού σε διάφορα πεδία μάχης, κατά τους αναλυτές.

Οι ίδιοι οι τζιχαντιστές δηλώνουν βέβαιοι ότι οι πόλεις που δεν ελέγχουν ήδη στην κοιλάδα του Ευφράτη θα πέσουν χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση με τη βοήθεια συμπαθούντων τοπικών φυλών.

Οι δυνάμεις της ISIS έχουν καταλάβει τη Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μεγάλο μέρος της επαρχίας της Νινευή, του Τικρίτ και τμήματα των επαρχιών Σαλαχεντίν, Κιρκούκ και Ντιγιάλα.

Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, την Κυριακή ότι σκότωσε 40 εξτρεμιστές σε αεροπορική επιδρομή στην ελεγχόμενη από τους τζιχαντιστές βόρεια πόλη Τικρίτ, αν και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως έχασαν τη ζωή τους άμαχοι όταν χτυπήθηκε πρατήριο καυσίμων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου