ΔΙΕΘΝΗ

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση Γκρούεφσκι στην ΠΓΔΜ

ψήφο-εμπιστοσύνης-έλαβε-η-κυβέρνηση-γ-455195

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε από τη Βουλή της ΠΓΔΜ η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Υπέρ της κυβέρνησης ψήφισαν 77 βουλευτές που προέρχονται από τα συγκυβερνώντα κόμματα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι, ενώ κατά ψήφισαν έξι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» του Μέντουχ Θάτσι.

Οι βουλευτές του σλαβικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, δεν συμμετείχαν στη συζήτηση και στην ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα στις 27 Απριλίου.

Η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι διήρκεσε μόλις μερικές ώρες.

Στη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ συμμετέχουν το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι. Τα δύο αυτά κόμματα συνεργάζονταν και στην απερχόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση της χώρας αποτελείται από 22 υπουργούς (οι επτά άνευ χαρτοφυλακίου) και τρεις αντιπροέδρους.

Στη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε πρόσωπα σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Υπουργός Εξωτερικών παραμένει ο Νίκολα Πόποσκι, όπως επίσης και ο Ζόραν Στάβρεσκι στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Το DUI θα έχει στη νέα κυβέρνηση πέντε υπουργούς, όπως και στην απερχόμενη.

Νέος υπουργός Άμυνας θα είναι ο μέχρι πρότινος πρέσβης της ΠΓΔΜ στις ΗΠΑ και εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για το ζήτημα της ονομασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, Ζόραν Γιόλεφσκι.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι είναι πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ από το 2006 και το κόμμα του, VMRO-DPMNE έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών στη χώρα.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 27 Απριλίου, ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι επικράτησε με μεγάλη διαφορά, εκλέγοντας τους 61 βουλευτές από τους 123 που αριθμεί η Βουλή της ΠΓΔΜ.

Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός υπό την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ εξέλεξε 34 βουλευτές, ενώ έναν βουλευτή εξέλεξε το νεοσύστατο σλαβικό κόμμα GROM του Στέβτσο Γιακίμοφσκι.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων επικράτησε το κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο εξέλεξε 19 βουλευτές ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εξέλεξε επτά βουλευτές. Έναν βουλευτή εξέλεξε το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα NDP του Ρούφι Oσμάνι.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου