ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ μετά το σάλο της Οκλαχόμα

πρώτη-εκτέλεση-θανατοποινίτη-στις-ηπ-458750

Στην Πολιτεία της Τζόρτζια πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη, έπειτα από το τραγικό φιάσκο της εκτέλεσης του Κλέιτον Λόκετ στην Οκλαχόμα.

Ο 58χρονος Μάρκους Ουέλονς κηρύχθηκε νεκρός από θανατηφόρα ένεση στις 11:56 (τοπική ώρα, 06:56 ώρα Ελλάδας) στο Τζάκσον της Τζόρτζια, δήλωσε μια εκπρόσωπος της φυλακής.

Ο καταδικάσθηκε σε θάνατο για το φόνο ενός 15χρονου κοριτσιού. Την είχε απαγάγει, ενώ εκείνη πήγαινε στο σχολείο της, την είχε βιάσει και στραγγαλίσει με ένα καλώδιο τηλεφώνου, ενώ στη συνέχεια είχε κρύψει το πτώμα της σε κοντινό δάσος.

Το φιάσκο της Οκλαχόμα

Τον Απρίλιο, η εκτέλεση του θανατοποινίτη Κλέιτον Λόκερ είχε διακοπεί στη μέση, επειδή το νέο κοκτέιλ φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκε είχε απρόβλεπτες επιδράσεις.

Η εκτέλεσή του θα γινόταν με τρία φάρμακα, το πρώτο από το οποία ήταν η μιδαζολάμη. Στην ίδια αίθουσα θα εκτελείτο δύο ώρες αργότερα, με τον ίδιο τρόπο, ο Τσαρλς Γουόρνερ.

Ο Λόκετ οδηγήθηκε στην αίθουσα και του έγινε η πρώτη ένεση στις 18:23. Δέκα λεπτά αργότερα, στις 18:33, ο Λόκετ διαπιστώθηκε ότι είχε χάσει, όπως προβλέπεται, τις αισθήσεις του, και το προσωπικό συνέχισε τη διαδικασία.

Στις 18:36 όμως, ο Λόκετ άρχισε να τρέμει, να τρίζει τα δόντια του και να προσπαθεί να σηκώσει το κεφάλι του. Μετά από τρία λεπτά, ο γιατρός που παρίστατο σήκωσε το σεντόνι που τον κάλυπτε για να δει τι συμβαίνει και διαπίστωσε ότι η κατάσταση δεν κυλούσε όπως έπρεπε.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή όμως, το προσωπικό της φυλακής είχε ήδη αρχίσει να δίνει τα επόμενα δύο φάρμακα -δεν ήταν σαφές τι ποσότητά τους είχε μπει στον οργανισμό του Λόκετ.

Ο γιατρός κάλεσε εσπευσμένα τον διοικητή της φυλακής ο οποίος και ακύρωσε την εκτέλεση εκείνη την στιγμή. Όμως, ο Λόκετ κατέληξε στις 19:06 από ανακοπή καρδιάς.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου