ΔΙΕΘΝΗ

Εμπορικό κέντρο το υπόγειο πάρκινγκ από όπου ξεκίνησε το Γουότεργκεϊτ

εμπορικό-κέντρο-το-υπόγειο-πάρκινγκ-α-461139

Παρελθόν θα γίνει ένα κομμάτι αμερικανικής ιστορίας καθώς δημοτικό συμβούλιο της Βιρτζίνια έδωσε το πράσινο φως για να κατεδαφιστεί το υπόγειο γκαράζ από όπου το «Βαθύ Λαρύγγι» διέρρευσε τις πληροφορίες που οδήγησαν στην αποκάλυψη του περίφημου σκανδάλου Γουότεργκεϊτ και στο πολιτικό τέλος του προέδρου Νίξον.

Το πενταμελές δημοτικό συμβούλιο του Άρλινγκτον αποφάσισε ομόφωνα το Σάββατο να δώσει τη συγκατάθεσή του στην κατασκευάστρια εταιρεία Monday Properties να αντικαταστήσει το κτίριο της δεκαετίας του 1960 με μια 28όροφη κατασκευή και ένα εμπορικό κέντρο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2017 ενώ σε συνεργασία με τον δήμο δεσμεύτηκε να κρατήσει την ιστορία «ζωντανή» φτιάχνοντας στο χώρο ένα μνημείο προς τιμήν του Γουότεργκεϊτ και διατηρώντας την ταμπέλα που υπάρχει στο χώρο από το 2011 και η οποία αναγράφει περιληπτικά το τι ακριβώς συνέβη σε εκείνο το υπόγειο γκαράζ.

Γουότεργκεϊτ, 42 χρόνια μετά

Στις 17 Ιουνίου 1972 πέντε διαρρήκτες εισέβαλαν στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος που στεγαζόταν στο κτιριακό συγκρότημα του Watergate, και προσπάθησαν να τα παγιδεύσουν με «κοριούς». Οι πέντε άνδρες συνελήφθησαν χάρη στην έγκαιρη δράση του φύλακα ασφαλείας του κτιρίου. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών στην ιστορία της Αμερικής είχε μόλις ξεσπάσει.

Μόλις ανακαλύπτουν ότι ανάμεσα στους διαρρήκτες ήταν ένας πρώην πράκτορας της CIA καθώς και ένας υπάλληλος ασφαλείας του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, δυο άσημοι μέχρι τότε δημοσιογράφοι της «Washington Post», οι Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπερνστάινοι αρχίζουν μια μεγάλη έρευνα στην προσπάθειά τους να ξεσκεπάσουν την απάτη του κόμματος του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον.

Οι δημοσιογράφοι της Washington Post σηκώνουν την αυλαία του σκανδάλου, με άρθρο στο οποίο αποκαλύπτεται πως επιταγή 25.000$ προοριζόμενη για την εκλογική καμπάνια του προέδρου Νίξον βρίσκεται στον τραπεζικό λογαριασμό ενός εκ των διαρρηκτών των γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών που μεσολάβησαν μέχρι την παραίτηση του Νίξον, οι Γούντγουορντ και Μπερνστάιν συνεχίζουν τις αποκαλύψεις, κυρίως χάρη στην πηγή τους, το «Βαθύ Λαρύγγι». Επρόκειτο για έναν πράκτορα του FBI, τον Μαρκ Φελτ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι έδινε πληροφορίες μόλις το 2005, τρία χρόνια πριν από το θάνατό του.

Ο Φελτ δεν ήθελε να το ρισκάρει. Έδινε ραντεβού με τον Γούντγουορντ τις νύχτες στο υπόγειο πάρκινγκ της λεωφόρου Ουίλσον, για να του επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του ή να τον στρέψει σε άλλες κατευθύνσεις.

Η «Washington Post» τιμήθηκε το 1973 με το βραβείο Πούλιτζερ προσφοράς υπηρεσιών στο κοινό καλό για την έρευνα της πάνω στο Watergate.

Στις 8 Αυγούστου 1974 ο Νίξον γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των Η.Π.Α. που παραιτείται από το αξίωμά του. Ο αντιπρόεδρος Τζέραλντ Φορντ αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου