ΔΙΕΘΝΗ

Πρωτοβουλία για περιορισμό της μετανάστευσης στην Ελβετία

πρωτοβουλία-για-περιορισμό-της-μεταν-468216

Μια πρωτοβουλία με στόχο να περιοριστεί η μετανάστευση στην Ελβετία αυξάνει τα ποσοστά της ενόψει της επικείμενης διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με την ελβετική καθημερινή εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung.

Η υποστήριξη προς την πρωτοβουλία κατά της μετανάστευσης αυξήθηκε στο 43% από 37% στα τέλη της περασμένης χρονιάς, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη νέα δημοσκόπηση, και ενώ το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί σε δέκα ημέρες, την 9η Φεβρουαρίου.

Η πρωτοβουλία, την οποία προωθεί το λαϊκιστικό δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), απορρίπτεται πάντως από το 50% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ενώ το 7% δήλωσε αναποφάσιστο.

Το SVP θέλει να επιβάλει όρια και ποσοστώσεις στη μετανάστευση και να διαπραγματευτεί ξανά σε νέα βάση την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων—μια από τις τέσσερις «θεμελιώδεις» ελευθερίες της ΕΕ.

Αφού οι διμερείς συμφωνίες της ΕΕ με την Ελβετία τέθηκαν σε εφαρμογή το 2002, περίπου 80.000 ξένοι εργαζόμενοι μεταναστεύουν στη χώρα κατ’ έτος κατά μέσον όρο, εξ αυτών το 75% από κράτη μέλη της ΕΕ.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου