ΔΙΕΘΝΗ

Χάος και έξι νεκροί από χιονοθύελλα στον αμερικανικό νότο

χάος-και-έξι-νεκροί-από-χιονοθύελλα-στ-469991

Χάος προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις και ο παγετός που έπληξαν τον αμερικανικό νότο σήμερα, μια σπάνια χειμερινή καταιγίδα η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων, ανάγκασε πολλούς μαθητές να περάσουν τη νύχτα στις τάξεις των σχολείων τους και προκάλεσε προβλήματα στις μετακινήσεις σε διάφορες πολιτείες, περιλαμβανομένων εκατοντάδων ακυρώσεων πτήσεων στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου.

Η καταιγίδα σάρωσε μια περιοχή, η οποία κάθε άλλο παρά είναι συνηθισμένη στον παγετό και το χιόνι, κι εκτείνεται από το Τέξας ως τη Τζόρτζια και τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα χθες και σήμερα.

Στην Ατλάντα, πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους στους παγωμένους διαπολιτειακούς αυτοκινητοδρόμους και μερικοί εξ αυτών αναγκάστηκαν να περάσουν ακόμη και 18 ώρες στο δρόμο.

Επτακόσια ενενήντα ένα τροχαία ατυχήματα αναφέρθηκαν στην πόλη, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της Ατλάντα Κέισιμ Ριντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Προσέθεσε ότι στόχος αυτή τη στιγμή των αρχών είναι ο απεγκλωβισμός και η διάσωση των παγιδευμένων οδηγών.

«Θα απεγκλωβίσουμε αυτούς τους ανθρώπους από τα αυτοκίνητά τους» είπε ο ίδιος.

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι στην Αλαμπάμα και ένας στην Τζόρτζια έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια που αποδόθηκαν στην κακοκαιρία.

Χάος και έξι νεκροί από χιονοθύελλα στον αμερικανικό νότο

Αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν χιλιάδες πτήσεις σε αεροδρόμια από το Χιούστον έως την Ατλάντα, ενώ μόνο σήμερα το πρωί στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Ατλάντα Χάρτσφιλντ-Τζάκσον, το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο, ματαιώθηκαν 500 πτήσεις.

«Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και όλοι μαζί θα το ξεπεράσουμε» αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας στο Άνιστον της Αλαμπάμα. «Αυτό που έμοιαζε να είναι μια απλή χιονόπτωση τώρα έχει μετατραπεί σε κάτι μεγαλύτερο. Κανείς μας δεν ήταν προετοιμασμένος»

Οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν μια ελαφριά βελτίωση του καιρού για σήμερα, με τις θερμοκρασίες να μην κυμαίνονται πολύ πάνω από το μηδέν και τη βελτίωση του καιρού να μη διαρκεί τόσο ώστε να λιώσουν τα χιόνια που έχουν καλύψει οδοστρώματα και γέφυρες, πριν ο υδράργυρος βουτήξει και πάλι κάτω από το μηδέν νωρίς αύριο κατά μήκος των νοτιοανατολικών περιοχών.

Το χιονόνερο αναμένεται να κοπάσει αργότερα σήμερα και ο χειμερινός συνδυασμός χιονιού, χιονόνερου και παγετού έχει μετατοπιστεί και πλήττει περιοχές ως και τις ανατολικές ακτές, από τη Τζόρτζια έως το Μέριλαντ, όπου οι αρχές προειδοποίησαν τους οδηγούς να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και τα σχολεία έκλεισαν ή καθυστέρησαν να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Εφιάλτης η κυκλοφορία τη νύχτα

Ένας λογαριασμός που έχει ανοίξει στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook με το όνομα «Βοήθεια προς τους Παγιδευμένους Οδηγούς στις 28 Ιανουαρίου 2014», με 9.600 μέλη, ήδη έχει δεχθεί σωρεία καταχωρήσεων από εγκλωβισμένους στους δρόμους οδηγούς και εθελοντές που προσπαθούσαν να τους βοηθήσουν: η κυκλοφορία στην Ατλάντα να έχει παραλύσει για τουλάχιστον 18 ώρες.

Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες στην Ατλάντα, όπου εργάζονται 1 εκατομμύριο Αμερικανοί, έδιωξαν με τη μία όλους τους υπαλλήλους τους νωρίς χθες το απόγευμα, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, με αποτέλεσμα να προκληθεί κομφούζιο στους δρόμους.

Εκπαιδευτικοί στην Ατλάντα δήλωσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι οι προβλέψεις για τον καιρό «άλλαξαν δραστικά» αφού οι μαθητές είχαν ήδη ειδοποιηθεί να πάνε στο σχολείο για μάθημα.

Στο Μπέρμιγχαμ στην Αλαμπάμα οι αρχές δήλωσαν ότι έλλειψη προειδοποιήσεων εκ μέρους των αρχών για τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων οδήγησε στο να παγιδευτούν χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους, σε καταφύγια και σχολεία, καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα αρχικά είχαν κατευθυνθεί στα νότια της πόλης, όπου αναμενόταν να φθάσει πρώτα η χιονοθύελλα.

Τμήματα του οδικού δικτύου παρέμειναν κλειστά και στη Λουϊζιάνα κοντά στη Νέα Ορλεάνη, περιλαμβανομένης της Γέφυρας Κοσγουέι που διασχίζει τη λίμνη Ποντσαρτρέιν.

Καθώς ο παγετός άρχισε να υποχωρεί στην περιοχή, κάποιες αεροπορικές εταιρείες ξεκίνησαν ξανά ορισμένα δρομολόγια από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Λούι Άρμστρονγκ, έπειτα από σχεδόν 24 ώρες που οι πτήσεις ακυρώνονταν.

Οι αρχές διέσωσαν 50 μαθητές στην Ατλάντα, που επέβαιναν σε λεωφορεία τα οποία ακινητοποιήθηκαν το βράδυ στον παγωμένο δρόμο, ανέφεραν αξιωματούχοι της περιφέρειας. Εκατοντάδες άλλοι μαθητές βρήκαν καταφύγιο σε τάξεις σχολείων και σε άλλες τοποθεσίες.

«Τους δίνουμε φαγητό, βλέπουν ταινίες, τρώνε πίτσα» τόνισε ο διευθυντής Ματ Ρότζερς στο Δημοτικό Σχολείο Ρίβερς ερωτηθείς για τους 95 μαθητές που πέρασαν τη νύχτα σε αυτό. «Είναι σαν να διανυκτέρευσαν σε σπίτι φίλου τους».

Στο Μπέρμιγχαμ, τουλάχιστον 800 μαθητές παρέμειναν στα σχολεία τους χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο και με τους υπεύθυνους να τους παρέχουν γεύματα, είπε ο Μπελ.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό δεν αρκεί για τους γονείς, οι οποίοι θέλουν να κρατούν τα παιδιά τους στην αγκαλιά τους», παραδέχθηκε. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρεθούν και πάλι τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου