ΔΙΕΘΝΗ

Στο εδώλιο είκοσι δημοσιογράφοι του Al Jazeera

στο-εδώλιο-είκοσι-δημοσιογράφοι-του-al-jazeer-470768

Είκοσι δημοσιογράφοι του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera του Κατάρ παραπέμπονται σε δίκη στην Αίγυπτο, εκ των οποίων οι τέσσερις, που είναι ξένοι, κατηγορούνται για διασπορά ψευδών ειδήσεων, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τις εισαγγελικές αρχές.

Οι 16 από τους κατηγορούμενους, όλοι τους Αιγύπτιοι, κατηγορούνται για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση» και για «προσβολή της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής ειρήνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Οι τέσσερις αλλοδαποί δημοσιογράφοι —δύο Βρετανοί, ένας Αυστραλός και ένας Ολλανδός— κατηγορούνται για «συνεργασία» με τους Αιγύπτιους στους οποίους «παρείχαν χρήματα, εξοπλισμό και πληροφορίες», καθώς και για τη «διασπορά ψευδών ειδήσεων με στόχο να πληροφορήσουν τον έξω κόσμο ότι η χώρα βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο».

Από τους 20 κατηγορούμενους έχουν συλληφθεί και κρατούνται οι οκτώ ενώ οι άλλοι αναζητούνται από τις αρχές.

Η εισαγγελία δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των κρατούμενων. Ωστόσο, τρεις δημοσιογράφοι του καναλιού, ο Αυστραλός Πίτερ Γκρίστι, ο Καναδοαιγύπτιος Μοχάμεντ Άντελ Φάχμι και ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ συνελήφθησαν την 29η Δεκεμβρίου σε ένα ξενοδοχείο του Καΐρου. Οι αρχές τους κατηγορούν ότι διατηρούσαν σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το κίνημα των οποίων έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» από την κυβέρνηση.

Με το χαρακτηρισμό αυτό όσοι εξακολουθούν να στηρίζουν την αδελφότητα εμπίπτουν πλέον στα άρθρα του ποινικού κώδικα που προβλέπει την επιβολή της θανατικής ποινής στα ηγετικά στελέχη των τρομοκρατικών οργανώσεων και ποινή φυλάκισης πέντε ετών για όσους μετέχουν στις διαδηλώσεις.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου