ΔΙΕΘΝΗ

Αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία ζητούν οι Βρυξέλλες

αποκλιμάκωση-της-κρίσης-στην-ουκρανί-472688

Την ανάγκη αποφυγής της κλιμάκωσης της βίας και της αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας στην Ουκρανία, με σεβασμό στη θέληση του λαού της και των δημοκρατικών κανόνων, υπογράμμισε η ευρωπαϊκή ηγεσία στη Μόσχα κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Ρωσίας στις Βρυξέλλες, όπου κυριάρχησε το ζήτημα της ουκρανικής κρίσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου ότι η ΕΕ καταδικάζει τη βία και τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ελευθερία έκφρασης στην Ουκρανία.

Προς το σκοπό αυτό τόνισε ότι ο επίτροπος Στέφαν Φίλε έχει ήδη επισκεφθεί την Ουκρανία δύο φορές ενώ απόψε μεταβαίνει στο Κίεβο και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική Κάθριν Αστον.

Η χρήση βίας δεν αποτελεί λύση τόνισε ο Ρόμπαϊ, ο οποίος επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος με την κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση στη βάση του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ακόμη ότι επαφίεται στους δημοκρατικούς θεσμούς της Ουκρανίας να αποφασίσουν για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, θέμα στο οποίο η ΕΕ δεν θέλει να αναμειχθεί.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην εισαγωγική του τοποθέτηση απέφυγε να αναφερθεί στην Ουκρανία, όμως οι ερωτήσεις που δέχτηκε αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά το θέμα αυτό.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία σέβεται πάντα τα κυριαρχικά δικαιώματα των εταίρων της, αλλά και ότι κάθε χώρα λαμβάνει αποφάσεις με ανεξάρτητο τρόπο.
Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές, αλλά οικονομικά συμφέροντα που κυριαρχούν. Κάλεσε να ληφθεί πρωτίστως υπόψη το όφελος του λαού της Ουκρανίας. Ανέφερε ακόμη ότι εάν η αντιπολίτευση ανέβει στην εξουσία η Μόσχα δεν θα ακυρώσει το δάνειο των 15 δισεκ. δολαρίων το οποίο έχει χορηγήσει στην Ουκρανία, τονίζοντας ωστόσο ότι “θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω”.

Αυτό το οποίο προέχει είναι να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία που θα επιτρέψουν την αποπληρωμή του δανείου, κατέληξε ο Βλαντιμήρ Πούτιν.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου