ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: το τσουνάμι “παρέσυρε” και τον ψυχισμό των μικρών παιδιών

ιαπωνία-το-τσουνάμι-παρέσυρε-και-τ-472710

Το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία το 2011 δεν προκάλεσε μόνο ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές με κορυφαία το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, άλλα επηρέασε αρνητικά και τον εύθραυστο ψυχισμό των μικρών παιδιών προσχολικής ηλικίας στις πληγείσες περιοχές.

Μελέτη του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι το 25,9% των παιδιών προσχολικής ηλικίας εμφανίζει ψυχιατρικά προβλήματα, με συμπτώματα όπως ιλίγγους, ναυτίες και κεφαλαλγίες, αλλά και εκρηκτικά ξεσπάσματα ή τάσεις απομόνωσης στον εαυτό τους.

Μάλιστα οι ειδικοί με επικεφαλής τον καθηγητή Σιγκέο Κούρε της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τοχόκου αναφέρουν ότι η κατάσταση ενδέχεται να λάβει μόνιμο χαρακτήρα εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Μεταξύ άλλων, τα συμπτώματα μπορούν να εξελιχθούν σε αναπτυξιακές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες, με σημαντικές επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή τους εξέλιξη και στις επαγγελματικές τους προοπτικές, όπως αναφέρει η έκθεση.

Η μελέτη

Στην έρευνα συμμετείχαν 178 παιδιά -με τη συγκατάθεση γονέων και κηδεμόνων- από τις τρεις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την καταστροφή: Ιουάτε, Μιγιάγκι και Φουκουσίμα. Χρησιμοποιήθηκε δε η διεθνώς αναγνωρισμένη λίστα αξιολόγησης CBCL.

Οι συναντήσεις με τα παιδιά διήρκεσαν από το Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι αριθμός των παιδιών που χρειάζονται ψυχιατρική φροντίδα στις πληγείσες περιοχές είναι τριπλάσιος σε σύγκριση με παιδιά που ζουν σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας.

Τα παιδιά της Φουκουσίμα και των υπόλοιπων περιοχών είδαν εικόνες που θα στιγματίσουν για πάντα τις ψυχές τους όπως τα σπίτια τους να καταρρέουν, ανθρώπους να πεθαίνουν, βίωσαν το χωρισμό από τους γονείς τους και ένιωσαν την απειλή από το τσουνάμι που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον υποθαλάσσιο σεισμό των 9 βαθμών που προκάλεσε τσουνάμι και έπληξε την βορειοδυτική ακτή της Ιαπωνίας τον Μάρτιο του 2011.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου