ΔΙΕΘΝΗ

Την υποψηφιότητα Σίσι για την προεδρία στηρίζει ο στρατός της Αιγύπτου

την-υποψηφιότητα-σίσι-για-την-προεδρί-474991

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων (Scaf) άναψε «πράσινο φως» στην υποψηφιότητα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, για την προεδρία.

Ο Αλ Σίσι αναμένεται να αποδεχθεί την υποψηφιότητα και να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα στις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα, ο μεταβατικός πρόεδρος τον προήγαγε στον βαθμό του στρατάρχη, τον υψηλότερο βαθμό των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εδώ και εβδομάδες, το περιβάλλον του Αλ Σίσι, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν κρύβει την πρόθεση του στρατιωτικού να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν σε περίπου τρεις μήνες.

Ελάχιστοι Αιγύπτιοι στρατιωτικοί έχουν προαχθεί στο βαθμό του στρατάρχη.

Ανάμεσά τους ο Χουσέιν Ταντάουι, πρώην αρχηγός του ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων (CSFA), ο οποίος ηγήθηκε της χώρας κατά τη μεταβατική περίοδο μετά τη λαϊκή εξέγερση που εξεδίωξε τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Επικεφαλής του CSFA είναι σήμερα ο Αλ Σίσι, ο οποίος αντικατέστησε τον Ταντάουι στο υπουργείο Άμυνας όταν ο έκπτωτος ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι τον αποστράτευσε το καλοκαίρι του 2012.

Ο Μόρσι, ο μοναδικός πρόεδρος που έχει μέχρι σήμερα εκλεγεί δημοκρατικά στην Αίγυπτο, είναι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που δεν προέρχεται από τις τάξεις του στρατού.

Ωστόσο, κανένας από τους προκατόχους του, ούτε ακόμα και ένας από τους βασικούς εκφραστές του παναραβισμού, ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, δεν είχε προαχθεί στο βαθμό του στρατάρχη.

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν το Σάββατο στην Αίγυπτο, όπου οπαδοί του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις, με αφορμή την τρίτη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης του 2011.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου