ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Διαδηλώσεις και αναταραχές στην επέτειο της ανατροπής του Μουμπάρακ

αίγυπτος-διαδηλώσεις-και-αναταραχές-478339

Βόμβα εξερράγη σήμερα κοντά σε ακαδημία της αστυνομίας στο Κάιρο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η επίθεση αυτή σημειώνεται κατά την τρίτη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ και μια ημέρα μετά το κύμα των βομβιστικών επιθέσεων στο Κάιρο με στόχο την αστυνομία, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και προκάλεσε φόβους ότι μια ισλαμική εξέγερση κερδίζει έδαφος.

Αίγυπτος: Διαδηλώσεις και αναταραχές στην επέτειο της ανατροπής του Μουμπάρακ
Μια αιγυπτιακή οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις με στόχο την αστυνομία στο Κάιρο και συνέστησε στους “Μουσουλμάνους” να μείνουν μακριά σήμερα από τις εγκαταστάσεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Σε ένα φόρουμ τζιχαντιστών, η ισλαμική οργάνωση Ανσαρ Μπέιτ αλ-Μάκντες, η οποία πραγματοποιεί από καιρό επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη Χερσόνησο του Σινά, ανέλαβε την ευθύνη για τις τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε έξι ανθρώπους χθες στο Κάιρο.

Οι ισλαμιστές έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις από τότε που ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο. Η ανατροπή του Μόρσι οδήγησε την Αίγυπτο σε πολιτικό αδιέξοδο με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις επενδύσεις και τον τουρισμό.

Αντίπαλες συγκεντρώσεις

Ύστερα από 18 ημέρες βίαιων διαδηλώσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 850 ανθρώπους, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 δόθηκε τέλος στα 30 χρόνια της απόλυτης εξουσίας του Μουμπάρακ.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί στην Αίγυπτο συγκεντρώσεις οπαδών της κυβέρνησης, αλλά και του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου.

Στην πρωτεύουσα, αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αποκλείσει τις κεντρικές πλατείες, ανάμεσά τους και η Ταχρίρ, επίκεντρο της εξέγερσης που άρχισε στις 25 Ιανουαρίου του 2011.

Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους Αιγύπτιους να βγουν μαζικά στους δρόμους για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις της τάξης θα απαντήσουν με αποφασιστικότητα σε οποιαδήποτε απόπειρα των “Αδελφών Μουσουλμάνων να σαμποτάρουν τις εκδηλώσεις”.

Από την πλευρά τους, οι ισλαμιστές οπαδοί του Μόρσι απηύθυναν έκκληση για διαδηλώσεις επί 18 ημέρες, όσο διήρκεσε η εξέγερση του 2011.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου