ΔΙΕΘΝΗ

EE και ΗΠΑ καταδικάζουν τις επιθέσεις στην Αίγυπτο

ee-και-ηπα-καταδικάζουν-τις-επιθέσεις-στ-478812

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στο Κάιρο και είχαν ως στόχο την αιγυπτιακή αστυνομία, καλώντας να συνεχιστεί η ειρηνική δημοκρατική διαδικασία στην Αίγυπτο.

«Ο δρόμος προς τη δημοκρατία θα παραμείνει δύσκολος, όμως η βία δεν θα ικανοποιήσει καμία από τις προσδοκίες του λαού, (όπως το) να ζήσει σε μια δημοκρατική χώρα όπου όλοι οι Αιγύπτιοι θα απολαμβάνουν τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σε ανακοίνωσή της.

Επισημαίνοντας ότι η χώρα αναμένεται να γιορτάσει το Σάββατο την τρίτη επέτειο από την έναρξη της εξέγερσης που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, η εκπρόσωπος της Άστον κάλεσε «όλους τους Αιγύπτιους, μαζί και με πνεύμα συμβιβασμού, να οικοδομήσουν μια πραγματική και βιώσιμη δημοκρατία».

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε τέσσερις επιθέσεις που σημειώθηκαν σε διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας σε διάστημα λίγων ωρών.

Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο Λευκός Οίκος, καλώντας όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία.

«Αυτά τα εγκλήματα θα πρέπει να ερευνηθούν εις βάθος και οι δράστες θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Ο Κάρνεϊ ζήτησε να τερματιστεί η βία στην Αίγυπτο. «Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους τους Αιγύπτιους ότι η βία δεν έχει προωθήσει και δεν πρόκειται να προωθήσει την πολιτική μετάβαση» είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου