ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις αιματηρές εκρήξεις σε διαφορετικά σημεία συγκλονίζουν το Κάιρο

τρεις-αιματηρές-εκρήξεις-σε-διαφορετ-480306

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλονίζει το Κάιρο, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για βαθύτερη περιδίνηση της χώρας στην κρίση: Τρεις ξεχωριστές εκρήξεις, με διαφορά ωρών, έπληξαν σημεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα με στόχους τις δυνάμεις ασφαλείας. O συνολικός απολογισμός βρίσκεται μέχρι στιγμής σε πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Η συγκυρία των επιθέσεων έχει ισχυρό συμβολισμό -γίνεται την παραμονή της τρίτης επετείου της εξέγερσης που είχε καταλήξει στην πρώση του Μουμπάρακ. Οι επιθέσεις στο κέντρο του Καΐρου εντείνουν τις ανησυχίες για γαλβανισμό των υποστηρικτών των ισλαμιστών και επιστροφή της χώρας στη βία.

Η πρώτη επίθεση έγινε τα ξημερώματα με στόχο το αρχηγείο της αστυνομίας ενώ ελάχιστες ώρες αργότερα δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε με στόχο διμοιρία κοντά σε σταθμό του μετρό -για να ακολουθήσει τρίτη επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην Γκίζα.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, η περιοχή γύρω από το αρχηγείο της αστυνομίας σείστηκε από ισχυρή έκρηξη, που κάλυψε το κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας με καπνό.

Την έκρηξη ακολούθησε ανταλλαγή πυρών. Σύμφωνα αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι άνοιξαν πυρ προς την πλευρά του κεντρικού κτιρίου της αστυνομικής διοίκησης. Ζημιές προκλήθηκαν και σε γύρω κτίρια, ανάμεσά τους και στην πρόσοψη του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης.

Ο τελευταίος απολογισμός από τις αναφορές ιατρικών πηγών στα διεθνή πρακτορεία μιλά για πέντε νεκρούς, οι τρεις εκ των οποίων αστυνομικοί, και μέχρι και 90 τραυματίες.

Πιθανότερη αιτία της πρώτης έκρηξης θεωρείται παγιδευμένο αυτοκίνητο, σύμφωνα με πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας που επικαλείται το Reuters. Στη συνέχεια ένοπλοι άνοιξαν πυρ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 70.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ανσαρ Μπέιτ λα-Μάκντες που δηλώνει ότι εμπνέεται από την Αλ Κάιντα και έχει τη βάση της στη χερσόνησο του Σινά.

Ελάχιστες ώρες αργότερα, δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε σταθμό του μετρό, όταν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, άνδρας πέταξε χειροβομβίδα σε διμοιρία δυνάμεων ασφαλείας. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μιλά για τουλάχιστον έναν νεκρό και 15 τραυματίες.

Η τρίτη έκρηξη ακολούθησε περίπου μία ώρα αργότερα μετά τη δεύτερη. Στόχος ήταν αστυνομικό τμήμα στη Γκίζα, κοντά στις πυραμίδες, και οι πρώτες αναφορές δεν κάνουν λόγο για θύματα.

Mόλις την προηγούμενη ημέρα, Πέμπτη, πέντε αστυνομικοί είχαν σκοτωθεί σε επίθεση σε σημείο ελέγχου στο Μπενί Σουέφ, στο νότιο τμήμα της χώρας. Από την ανατροπή του ισλαμιστή Μόρσι τον Ιούλιο, συνολικά 250 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου