ΔΙΕΘΝΗ

H Αλ Κάιντα απευθύνει «μήνυμα ενότητας» στις ένοπλες ομάδες στη Συρία

h-αλ-κάιντα-απευθύνει-μήνυμα-ενότητας-481866

Να σταματήσουν τις «αδελφοκτόνες συγκρούσεις όσοι μάχονται για το Ισλάμ στη Συρία» κάλεσε με ηχογραφημένο μήνυμά του ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, την ώρα που τζιχαντιστές στη Συρία συγκρούονται με άλλες ομάδες που έχουν πάρει τα όπλα εναντίον του Άσαντ.

Παράλληλα, η ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη ΙΙ» συνεχίζεται με χαμηλές προσδοκίες, με τον διαμεσολαβήτη του ΟΗΕ, Λακντάρ Μπραχίμι, να έχει προγραμματίσει ξεχωριστές συναντήσεις με καθεστώς και αντιπολίτευση την Πέμπτη.

Απευθυνόμενος προς όλες «τις ομάδες του ιερού πολέμου και προς κάθε ελεύθερο άνθρωπο που μάχεται για την ανατροπή του Ασαντ» ο αρχηγός της Αλ Κάιντα ζητεί «τον άμεσο τερματισμό των μαχών μεταξύ αδελφών».

Ομάδες σύρων ανταρτών, εξοργισμένοι από τις ωμότητες που αποδίδονται στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ISIL), έστρεψαν τα όπλα τους στις αρχές Ιανουαρίου κατά της οργάνωσης αυτής της Αλ Κάιντα στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της εξέγερσης στη βόρεια Συρία.

Οι μάχες μεταξύ πρώην συμμάχων στον πόλεμο κατά του συριακού καθεστώτος έκτοτε έχουν προκαλέσει τον θάνατο 1.100 ανθρώπων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ισχυρό Ισλαμικό Μέτωπο, ο πρόσφατα συγκροτηθείς από ισλαμιστές Στρατός των Μουτζαχεντίν και το (μετριοπαθές, μη ισλαμιστικό) Μέτωπο των Επαναστατών της Συρίας πραγματοποίησαν την επίθεση κατά του ISIL, στην οποία αργότερα συμμετείχε το Μέτωπο Αλ-Νούσρα, η επίσημη πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Τον Νοέμβριο, ο Ζαουάχρι είχε «ανακηρύξει» το Μέτωπο Αλ-Νούσρα μόνη πτέρυγα του δικτύου στη Συρία, λέγοντας πως το ISIL έπρεπε να περιοριστεί στο Ιράκ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου