ΔΙΕΘΝΗ

Αναβλήθηκε η δίκη του Κενυάτα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

αναβλήθηκε-η-δίκη-του-κενυάτα-στο-διεθ-481937

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ανακοίνωσε σήμερα την αναβολή της δίκης του προέδρου της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έπειτα από αίτημα της κατηγορούσας αρχής μετά την υπαναχώρηση δύο μαρτύρων.

«Το δικαστήριο ανέστειλε την ημερομηνία έναρξης της δίκης (που ήταν προγραμματισμένη για τις) 5 Φεβρουαρίου 2014», αναφέρει το ΔΠΔ σε ανακοίνωσή του.

Την ημερομηνία αυτή θα πραγματοποιηθεί μια ακροαματική διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η αναβολή των τριών μηνών που ζήτησε η κατηγορούσα αρχή.

Η εισαγγελέας Φάτου Μπενσούντα είχε ζητήσει στις 19 Δεκεμβρίου την αναβολή της δίκης, επισημαίνοντας ότι δεν διαθέτει πλέον επαρκή στοιχεία μετά την υπαναχώρηση δύο μαρτύρων, ένας εκ των οποίων παραδέχθηκε ότι ψευδομαρτύρησε κατά του Κενυάτα.

Η δίκη του κενυάτη προέδρου έχει ήδη αναβληθεί αρκετές φορές, ενώ έχουν τεθεί επανειλημμένα ζητήματα εκφοβισμού μαρτύρων καθώς και ψευδών καταθέσεων.

Η δίκη του αντιπροέδρου της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο στο ΔΠΔ έχει επίσης καθυστερήσει αρκετές φορές, όμως τελικά ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου.

Ο Κενυάτα κατηγορείται για τον φερόμενο ρόλο του στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Μουάι Κιμπάκι, από τα οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν περισσότεροι από 600.000.

Ο Ρούτο κατηγορείται για παρόμοια εγκλήματα, όμως βρισκόταν στο αντίπαλο στρατόπεδο από αυτό του Κενυάτα την εποχή των γεγονότων.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου