ΔΙΕΘΝΗ

Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν φέτος στο Νταβός

τα-πρόσωπα-που-πρωταγωνιστούν-φέτος-σ-482057

Το 44ο ετήσιο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) ξεκίνησε χθες στο χιονισμένο Νταβός της Ελβετίας, από όπου προβλέπεται να παρελάσουν μέχρι το Σάββατο, οπότε αυτό ολοκληρώνεται, συνολικά 2.693 ρυθμιστές των παγκόσμιων εξελίξεων.

Διατρέχοντας τη λίστα με τους φετινούς συμμετέχοντες, βρίσκει κανείς 40 ηγέτες κρατών, περί τους 130 κορυφαίους τραπεζίτες και μερικές εκατοντάδες ζάπλουτους επιχειρηματίες. Την Ευρώπη εκπροσωπούν μεταξύ άλλων οι: Σόιμπλε, Μπαρόζο, Ρεν, Ρέντινγκ, Ντάισελμπλουμ, Κάμερον, Μοσκοβισί και Ντράγκι.

Από τις ΗΠΑ έχουν ταξιδέψει ενδεικτικά οι: Λιου, Κέρι, Λαγκάρντ, Ρουμπινί, Γκέιτς, Χάφινγκτον και Μπλάκφαϊν, ενώ στο Νταβός βρίσκονται και οι ηγεσίες χωρών όπως της Ιαπωνίας (Αμπε), της Τουρκίας (Νταβούτογλου, Μπαμπατζάν) και της Βραζιλίας (Ρούσεφ).

Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν φέτος στο Νταβός

Το φετινό 44ο συνέδριο φέρει τον τίτλο «Η ανάπλαση του κόσμου: συνέπειες για την κοινωνία, την πολιτική και τις επιχειρήσεις», και αναμένεται να περιστραφεί γύρω από φλέγοντα ζητήματα όπως: η εισοδηματική ανισότητα (που συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ευημερία σύμφωνα με τους αναλυτές του ιδίου του WEF και οργανώσεις όπως η Oxfam), η χαμηλή και εύθραυστη ανάκαμψη (που θεωρείται ιδιαίτερα επίφοβη σε ΗΠΑ, Ινδία, Ινδονησία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Βραζιλία και ευρωζώνη), η «ανάνηψη» της ιαπωνικής οικονομίας έπειτα από δύο δεκαετίες σχετικής παράλυσης, η φιλελευθεροποίηση του κινεζικού οικονομικού μοντέλου, η ανεργία, οι νέες τεχνολογίες και η κλιματική αλλαγή.

Πιο αισιόδοξοι

Από τη μεριά τους, οι επιχειρηματίες προσέρχονται στο Νταβός βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο, όντας πιο αισιόδοξοι σε σύγκριση με πέρυσι.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της PwC, ο επιχειρηματικός κόσμος προβλέπει σε ποσοστό 44% πως το 2014 η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας θα βελτιωθεί (συγκριτικά, το 2013 ήταν 22%).

Από την άλλη, η Λαγκάρντ (ΔΝΤ) καταφθάνει στην Ελβετία με ελαφρώς μικρότερο καλάθι, τοποθετώντας τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,7% (από 3% που ήταν πέρυσι) και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεργία και τον αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη, ενώ παράλληλα συνεχίζει να παρουσιάζει τη νότια Ευρώπη ως πηγή «παγκόσμιας ανησυχίας».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε χθες, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, η τοποθέτηση του Αξελ Βέμπερ, προέδρου της UBS, ο οποίος προειδοποίησε πως η ευρωπαϊκή ανάκαμψη κινδυνεύει από δύο πράγματα το 2014: από την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στις ευρωεκλογές του Μαΐου και από τα τραπεζικά στρες τεστ (πάνω στα οποία τα γεράκια των αγορών θα επιχειρήσουν να κάνουν σπέκουλα, όπως είπε).

Λάμψη από Χόλιγουντ στο ελβετικό θέρετρο

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν είναι μόνο για πολιτικούς και επιχειρηματίες. Από τον «θαμώνα» Μπόνο μέχρι την ηθοποιό Γκόλντι Χον που υπόσχεται να υποβάλει τους συνέδρους σε… ασκήσεις ηρεμίας, το ετήσιο οικονομικό συνέδριο στο Νταβός της Ελβετίας φωτίζεται για ακόμη μία φορά από τη λάμψη των αστέρων του τραγουδιού και του Χόλιγουντ.

Κατά την πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Συνεδρίου τα φώτα έπεσαν στη βράβευση καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο για τον ακτιβισμό τους. Με το εν λόγω Crystal Award βραβεύτηκαν τέσσερις καλλιτέχνες, ένας εκ των οποίων ο ηθοποιός του Χόλιγουντ Ματ Ντέιμον για την κοινωνική, περιβαλλοντική και ανθρωπιστική του δράση, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας water.org για πόσιμο νερό στον Τρίτο Κόσμο. Ακόμη το βραβείο έλαβε ο Περουβιανός τενόρος Χουάν Ντιέγκο Φλόρες, ο Αμερικανός διευθυντής ορχήστρας Λορίν Μάατσελ, καθώς και η Ιρανή ποιήτρια και φωτογράφος Σιρίν Νεσχάτ.

Φυσικά από το Νταβός δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ιρλανδός τραγουδιστής των «U2» Μπόνο, ο οποίος είναι συχνός επισκέπτης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και ο οποίος θα παρευρεθεί απόψε σε δείπνο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Εντα Κένι και τον υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νούναν, στη διάρκεια του οποίου θα εκφωνήσει ομιλία. Από τον χώρο του τραγουδιού στο ελβετικό θέρετρο παρευρίσκεται και η διάσημη τραγουδίστρια της RnB Mary J Blige.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος παρουσιάζει η συμμετοχή της ηθοποιού Γκόλντι Χον στο συνέδριο, η οποία θα μιλήσει για την ευεξία, τον διαλογισμό, την ψυχική υγεία και τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες της χρήσης της τεχνολογίας στον εγκέφαλο, την ώρα που οι περισσότεροι σύνεδροι θα είναι συνδεδεμένοι και θα ελέγχουν διαρκώς τα smartphone τους που θα δονούνται.

Η εν λόγω συζήτηση θα αναδείξει πώς αυξάνονται τα επίπεδα στρες εν μέσω της οικονομικής κρίσης και τις αρνητικές επιπτώσεις του στην οικονομία. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα φιλοξενούνται διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκ των οποίων ξεχωρίζει η έκθεση του Βρετανού καλλιτέχνη Ντάμιεν Χερστ.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου