ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: «Μίζα» με Rolex και Louis Vuitton σε πρώην κυβερνήτη

ηπα-μίζα-με-rolex-και-louis-vuitton-σε-πρώην-κυβερνή-484732

Για παράνομη αποδοχή ακριβών δώρων από επιχειρηματία κατηγορούνται ο πρώην κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Μπομπ μακΝτόνελ και η σύζυγός του, την εποχή που κατείχε το αξίωμά του.

Ο Ρεπουμπλικανός ΜακΝτόνελ, η θητεία του οποίου έληξε πρόσφατα, και η σύζυγός του Μορίν αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράνομη αποδοχή δώρων συνολικής αξίας περίπου 99.550 ευρώ.

Ο ΜακΝτόνελ, ο οποίος προς στιγμήν θεωρήθηκε πιθανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, διετέλεσε κυβερνήτης της Βιρτζίνια από το 2010 ως τις 11 Ιανουαρίου οπότε και έληξε η θητεία του.

Καθώς το σύνταγμα του απαγορεύει να διεκδικήσει δεύτερη θητεία, τον διαδέχτηκε ένας Δημοκρατικός, ο Τέρι ΜακΌλιφ, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές τον Νοέμβριο.
Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι το ζεύγος αποδέχτηκε τα δώρα από έναν επιχειρηματία ως αντάλλαγμα για πολιτικές χάρες. Το ζευγάρι, πάντως, αρνείται κάτι τέτοιο.

Αν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν πολυετή ποινή κάθειρξης και την επιβολή προστίμου μεγαλύτερου του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Ανατολικής Περιφέρειας της Βιρτζίνια, το ζευγάρι αποδέχτηκε ταξίδια, δάνεια και πολυτελή δώρα από τον επικεφαλής της εταιρείας Star Scientific Τζόνι Ουίλιαμς με αντάλλαγμα την προώθηση του συμπληρώματος διατροφής της εταιρείας Anatabloc.

Ανάμεσα στα δώρα που κατηγορείται ότι αποδέχτηκε το ζευγάρι είναι: περισσότερα από 100.000 δολάρια σε δωρεές για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνήτη, 15.000 δολάρια σε αγορές από καταστήματα της Νέας Υόρκης, ταξίδια για γκολφ αξίας 7.500 δολαρίων, ένα ρολόι Rolex αξίας 6.500, στο οποίο ήταν χαραγμένη η φράση “71ος κυβερνήτης της Βιρτζίνια”, μία τσάντα-σάκο και παπούτσια Louis Vuitton και με αφορμή τον γάμο μίας από τις κόρες τους το 2012 αγορές για την σύζυγο στον οίκο μόδας Oscar de la Renta και δώρο στην κόρη αξίας 10.000 δολαρίων.

Το ζεύγος ΜακΝτόνελ κατηγορείται επίσης για τη συμπλήρωση ψευδών στοιχείων στην αίτηση για έκδοση δανείου, περιλαμβανομένης της απόκρυψης του ύψους των χρεών τους.

Ο πρώην κυβερνήτης ισχυρίζεται ότι δεν έπραξε κάτι παράνομο και δεν ευνόησε με κανέναν τρόπο τον Ουίλιαμς ή την εταιρεία του. Ο ΜακΝτόνελ είχε δηλώσει το καλοκαίρι του 2013 ότι επέστρεψε όλα τα δώρα και τα δάνεια που του είχαν δοθεί από τον Ουίλιαμς και μάλιστα με τόκο.

“Ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι δεν έκανα τίποτα παράνομο για λογαριασμό του κ.Ουίλιαμς με αντάλλαγμα αυτό που εκτιμώ ότι ήταν δείγμα της γενναιοδωρίας και της φιλίας του”, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο πρώην κυβερνήτης.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου